Grožđe, koje svi vole, ostaje misteriozno voće kada je u pitanju njihov uticaj na naše telo i opšte dobro. Uvaženi gastroenterolog dr Vojislav Perišić je tokom svog gostovanja u cenjenoj televizijskoj emisiji “Jutru” na Prvoj elokventno izložio dubok uticaj grožđa na ljudsko zdravlje. Uz zadivljujuću mješavinu naučne ekspertize i ličnog iskustva, razjasnio je potencijalne štetne efekte na koje se određeni pojedinci mogu susresti, a također je istaknuo svoje lično eksperimentiranje s ovim izvanrednim voćem. Grožđe poseduje obilje vitalnih hranljivih materija i minerala.

 

Ovo izvrsno voće može se pohvaliti izuzetnim obiljem antioksidansa, poznatih po svojoj sposobnosti da zaštite od upornih bolesti. Oni marljivo jačaju proces podmlađivanja, popravljajući ćelijska oštećenja izazvana nemilosrdnim slobodnim radikalima.

 

“Rekao sam ovo davno. Odmah ću reći: ako pojedete pola grožđa, vaša stolica će biti savršena. Svi mi imamo masne naslage u našim krvnim sudovima. Svi imaju ove masne naslage nakon 30 godina. Plaka se ne bojim jer je opasan kada se upali. Ako je CRP normalan, to znači da plak nije upaljen. Grožđe sprečava upalu plaka. Imamo ga, ali neće izazvati upalu. To je suština značenja grožđa”, kaže dr Perišić i dodaje: “Grožđe sadrži minerale Magnum i Kalijum. Magnum je dobar za anemiju. Dobar je i za kosti. Kalijum daje snagu, snagu mišića.

 

Ne možemo ništa bez kalijuma. Trebalo bi da imate malo grožđa oko 10 . Ako želite da ostanete u formi, trebalo bi da jedete grožđe“, rekao je doktor i dodao da grožđe može pomoći i u lečenju depresije. Dr Voja, istaknuti stručnjak u ovoj oblasti, čvrsto tvrdi da, uprkos svojoj često zanemarenoj prirodi, seme ostaje bez premca po svom izuzetnom kvalitetu. “Nikad ne izbjegavajte sjemenke, one sadrže najbolja ulja sa omega-3 masnim kiselinama. Ulje sjemenki grožđa, kao i maslinovo, ima u prodavnicama.

Preporučujemo