U skladu sa smjernicama američkog Nacionalnog instituta za sigurnost i zdravlje na radu, čin udisanja boraksa može dovesti do različitih štetnih učinaka na ljudsko tijelo. To uključuje, ali nije ograničeno na iritaciju očiju, kože i gornjih disajnih puteva, kao i razvoj dermatitisa, krvarenja iz nosa, upornog kašlja i problema s pravilnim disanjem. Jeste li upoznati sa izazovom boraksa koji kruži TikTokom? Ovi snimci su privukli značajnu pažnju jer korisnici promovišu potrošnju deterdženta za pranje rublja u prahu.

 

Boraks, mineral koji se nalazi u prirodi, obično se naziva natrijum borat, natrijum tetraborat ili dinatrijum tetraborat zbog svog hemijskog sastava koji uključuje bor, natrijum i kiseonik. Ovaj sastojak, koji se dugo koristi kao sredstvo za čišćenje i deterdžent za pranje veša u domaćinstvima, nikako nije novo otkriće. Nadalje, može se otkriti i u pastama za zube, kozmetici i pesticidima, iako u manjim količinama. Ipak, tek nedavno je supstanca stekla značajnu pažnju na platformi društvenih medija TikTok, jer su korisnici počeli promovirati navodne prednosti konzumiranja ovog minerala putem virusnih videa.

 

 

Na TikToku postoji rastući trend koji sugerira da uključivanje male količine boraksa u vodu može potencijalno pomoći u liječenju različitih zdravstvenih problema, kao što su erektilna disfunkcija i kamen u bubregu. Osim toga, neki pojedinci tvrde da uključivanje prstohvata boraksa u svoju rutinu kupanja može poboljšati izgled njihove kože.

 

Za korisnike je ključno da budu svjesni rizika i da daju prioritet svojoj dobrobiti izbjegavajući konzumaciju ove supstance. WebMD, ugledna platforma za zdravstvene vijesti i informacije, upozorava da uzimanje boraksa može uzrokovati neugodne simptome poput mučnine, povraćanja i proljeva. U ekstremnim slučajevima, konzumiranje velikih količina boraksa može čak dovesti do šoka i zatajenja bubrega. Ovi zdravstveni rizici povezani s boraksom su toliko značajni da je zabranjen u Sjedinjenim Državama za upotrebu u prehrambenim proizvodima.

Preporučujemo