U srcu Gnjilana živi izdržljiva Milena Pavićević, 87-godišnja matrijarh, koja graciozno upravlja samoćom svog trošnog prebivališta. Lišena književnog druženja i ožalošćena ljudskih posetilaca, njena uteha dolazi u vidu povremenih susreta sa psima lutalicama, sa kojima velikodušno deli svoju oskudnu hranu. Uprkos skromnoj penziji od 200 evra, Milena se bori da sastavi kraj s krajem, sa tek toliko sredstava da pokrije ono što je neophodno za preživljavanje – račune i izdržavanje.

 

 

Kad god se uputi u Šilovo, koristi i priliku da poseti Dom zdravlja, jer se određeni zadaci mogu obavljati isključivo tamo, a ne putem dokumenata dostupnih u Prištini. U domenu kupovine namirnica, njene navike odražavaju istančan osjećaj razlučivosti, jer ona selektivno kupuje samo ono što joj je zaista potrebno. Još od njegove posvećenosti vegetarijanstvu 1959. godine, njegovi troškovi za prehranu su minimalni.

 

 

Osnovne namirnice prošlih godina, poput šećera, brašna i maslinovog ulja, više ne krase njegovu ostavu. Umjesto toga, niz zdravih mahunarki kao što su grašak, pasulj i boranija, praćeni živahnim paprikama i asortimanom povrća, nalaze svoje mjesto u njegovim kulinarskim poduhvatima. Prema njenom iskazu, psi posjeduju prirodnu sklonost da slobodno lutaju i istražuju svoju okolinu, često tražeći utočište za noć u njenom dvorištu. Gospodin, po vlastitim riječima, tvrdi da se hrani u obliku vode i kruha, jer mu nedostaju sredstva za nabavku mesa. Svetlana se ljubazno zaklela da će joj doneti knjigu, jedinu želju njenog srca. Međutim, ona je takođe čeznula za nekim da joj to pošalje.

 

Vijest o baki koja se upušta u bezbroj književnih avantura brzo se proširila i izazvala trenutnu reakciju. Nažalost, slanje knjiga ili bilo kojih drugih predmeta iz centralne Srbije baki Mileni na Kosovo ometaju pokušaji zaplene kosovskih carinika. Ipak, osmislili smo plan u kojem nam knjige možete poslati kurirskom službom, sa priloženim detaljnim uputstvima, a kada se pojavi održivo prevozno sredstvo, mi ćemo osigurati njihovu sigurnu dostavu njoj.

Preporučujemo