Iako je Zdravko Čolić zaista star, još uvijek je jako poznat u muzičkoj industriji. Mnogi misle da je iz Bosne jer je rođen u Sarajevu, ali to nije istina. Zapravo, njegov tata i Maja su iz mjesta zvanog Hercegovina i nemaju nikakvo bosansko porijeklo. Čola ne voli da priča o ličnim stvarima, osim o maminom rodnom mjestu u Trebinjskoj šumi, odnosno Trebinju i Stocu.

 

Nikada nije pomenuo porodicu Vlahović. Porodica njegovog pravog pradjeda je iz sela Čolića, koje je od Ljubinja udaljeno oko 15 kilometara. Ovo selo je nekada imalo mnogo porodica, školu i crkvu, ali sada je kao grad duhova u kojem živi samo nekoliko staraca. Jedini koji sada živi u selu je Milivoje Čolić, koji se vratio da živi u blizini stare kamene zgrade u kojoj su rođeni Ćolini tata i deda. Iako su vrata, brava i krov stari i raspadaju se, zgrada i dalje stoji čvrsto. Prošao je mnogo toga, poput lošeg vremena i zemljotresa, ali je ostao jak i nije pao. Milivoje je rekao da je kuća koju su gledali tamo gdje je vlast počela, a izgrađena je davno u turskom stilu.

 

 

Postojao je poseban stan koji je pripadao jednoj veoma važnoj osobi u selu, koja je bila poput princa. Čola je poticao iz porodice Čolića, koji su takođe bili kao prinčevi i vladali selom. Stan je imao dva sprata – jedan na vrhu gde su živeli ljudi, a drugi na dnu gde su se držale životinje. Ljudi koji su se brinuli o životinjama spavali su na gornjem spratu. Šćepan je bio posljednji knez porodice Čolić, a bio je i Zdravkov pradjed.

 

Čola nije živio u ovom stanu, ali ga je jednom davno posjetio sa bratom i sestrom. Čolin djed se preselio u drugo mjesto zvano Topolovac, a njegov tata je radio u policiji u Sarajevo.

Preporučujemo