Srdačne reči koje je Čkalja izgovorila pre njene smrti i dve decenije kasnije i dalje izazivaju duboke emocije u meni, jer odjekuju neizmernom zahvalnošću prema Srbiji što joj je omogućila da istraje kroz ogromne nedaće. Vrijedi napomenuti da je glumica otvoreno priznala uslove siromaštva u kojima je živjela, a kada ju je car Konstantin počastio prestižnom nagradom za životno djelo, njena naknadna izjava izazvala je veliku pometnju. Pre tačno dve decenije, svet se oprostio od kultnog tepisona Miodraga Petrovića Čkalje, čoveka čije su poslednje godine bile tragično pokvarene nemaštinom i nemaštinom. U čitavoj Jugoslaviji on je decenijama izazivao smeh kod publike, a začuđujuće je da je zapravo rođen 1. aprila 1924. godine, koji se slavi i kao Svetski dan šale.

Međutim, njegova karijera je zaista procvetala tokom 26-godišnjeg staža člana cenjenog Humorističkog pozorišta u Beogradu, od 1951. do 1977. godine. Tada je prvi put privukao pažnju publike u inauguracionoj seriji Televizije Beograd ” Servisna stanica“ 1959. godine, gdje je oživio lik Jordana.

Čkalja je tokom svoje karijere dobio brojna priznanja i nagrade, čime je učvrstio status prave ikone jugoslovenske kinematografije. Njegova sposobnost da publici donese radost, smeh i predstave koje izazivaju razmišljanje učinila ga je voljenom figurom koja je nadmašila generacije i ostavila neizbrisiv trag u jugoslovenskoj kulturi. Osim što se bavio filmom i pozorištem, Čkalja je bio i vrsni pisac, pisao je brojne scenarije i priče koje su dodatno oslikavale njegovu kreativnost i duhovitost.

Njegov doprinos industriji zabave nije bio ograničen na njegove nastupe na ekranu, već se proširio na njegovo učešće iza scene u oblikovanju narativnih i komičnih elemenata različitih projekata.Uprkos nebrojenim ulogama i izuzetnom talentu koji nije propustio da obraduje druge, Čkaljin život je bio u senci neprekidne borbe neimaštine.

Preporučujemo