Žena koja je rođena sa fizičkim deformitetima, suočavala se sa stalnim poniženjem tokom svog života i na kraju umrla u stanju bede – ovo je srceparajuća priča Ajnštajnove žene, žene koja je svoj život živela u senci.Mileva Marić Ajnštajn bila je izuzetno talentovana i obrazovana žena koja se suočila sa mnogim izazovima tokom svog života. Rođena je u Titelu, u bogatoj porodici austrougarskog oficira. Mileva je pokazala rani interes za nauku i matematiku, uprkos fizičkim poteškoćama uzrokovanima iščašenim kukom. Pohađala je gimnaziju u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, gde je briljirala u matematici i fizici.

Nakon završetka gimnazije, upisala se na studije medicine na Univerzitetu u Cirihu, a kasnije je prešla na Državnu politehničku školu kako bi studirala matematiku i fiziku. Tokom studija, postala je jedna od retkih žena primljenih u ovu školu. Tu je upoznala Alberta Ajnštajna, koji će kasnije postati njen suprug.

Njihova veza je prerasla u brak, ali Milevin put nije bio bez poteškoća. Imala je problema da završi studije, a njihov brak je postao komplikovan zbog brojnih izazova, uključujući roditeljstvo i Albertovu karijeru. Konačno su se razveli 1918. godine, a Albert je obećao da će Milevi dati novac od svoje buduće Nobelove nagrade, što je i učinio.

Mileva se suočila sa mnogim teškoćama tokom svog života, uključujući bolesti, gubitke i finansijske poteškoće. Njena uloga u Albertovim naučnim dostignućima ostaje predmet polemika, ali je nedvosmisleno doprinela njegovom profesionalnom uspehu.Mileva Marić Ajnštajn umrla je 1948. godine, a njenoj ulozi i doprinosu sve više se pridaje pažnja i priznanje u kasnijim vremenima. Njeno obeležje i grob su postali mesta počasti za naučnike i obožavaoce širom sveta.

Preporučujemo