U Srbiji se smatra da zemlja radi najduže od provere reformi 2014. Osim toga, smatra se da je, temeljem izmjena Zakona o PIO-u, Srbija sada vodeća u Europi po umirovljenju dob. Međutim, postoje dvije mogućnosti za prijevremenu mirovinu. S jedne strane, pojedinci imaju pravo otići u prijevremenu mirovinu, ali ta opcija dolazi sa smanjenim primanjima. Ovakvim pristupom moguće je otići u mirovinu pet godina ranije.

 

 

Primjerice, u mirovinu mogu ići muškarci sa 60 godina radnog staža i najmanje 60 godina života, kao i žene s 59 godina i šest mjeseci. Osim toga, za pojedince koji rade u profesijama koje nude beneficije za radno iskustvo, mogu otići u mirovinu 15 godina ranije, u dobi od 50 godina, istovremeno povećavajući svoj budući prihod. Oko 40 privrednih subjekata i ustanova u Srbiji svojim radnicima daje zakonom propisane pogodnosti za radni staž.

 

Svakom pojedincu koji je proveo godinu dana na jednom od ovih radnih mjesta, iskustvo će se računati kao 14 mjeseci, 15 mjeseci, 16 mjeseci ili čak godina i pol. Ova politika rezultirala je time da deseci tisuća srpskih radnika koriste od ovih povoljnih uvjeta. Pravo na radno iskustvo i prednosti imaju osobe koje su zaposlene na poslovima koji uključuju napor, opasan i po zdravlje opasan rad. Ova skupina uključuje profesije koje zahtijevaju odlazak u mirovinu nakon završetka određene dobi, kao i one koje pogoršavaju tjelesna oštećenja do te mjere da rad čine neizvedivim.

 

Međutim, politika za tekuću godinu zahtijeva od muških radnika da imaju najmanje 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina starosti kako bi se kvalificirali za prijevremenu mirovinu. Nasuprot tome, dob za odlazak u mirovinu i staž potrebni za ostvarivanje starosnih mirovinskih muškaraca ostaju nepromijenjeni, a umirovljenje određuje 65 godina života i najmanje 15 godina staža u radnoj knjižici.

Preporučujemo