Mjenjanje vjere, a samim time i imena i prezimena, u posljednje vrijeme je postalo jako piopularno. Na nivou cijeloga svijeta, imamo jako puno primjera, kada osobe u većini slučajeva prelaze na Islam, mda imamo i obratnih situacija. Međutim, kada se to dešava na području Balkana, onda je to pod posebnom lupom, te se dodatno analizira.

U ogromnom prostoru koji se proteže od istočnog Sarajeva do rijeke Drine, braća Golić, Izet i Himzo, ističu se kao jedini muslimani koji su služili u Vojsci Republike Srpske. Naime, oba brata posjeduju iznimne borbene vještine i stekli su sveučilišno obrazovanje. Ono što ih izdvaja je jedinstvena okolnost pripadnosti različitim vjerama, jer je Himzo u Nebojši doživio vjersko preobraćenje.

Pokazujući nepokolebljivu odanost prijateljima i komšijama Srbima u Rogatici, oba brata, Izet i Himzo Golić, dobrovoljno su se svrstali uz Srbe tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Zanimljivo, oni su bili jedini muslimani, koji su se protezali od istočnog Sarajeva do Drine, koji su služili u Vojsci Republike Srpske. Ne samo da su bili visoko vješti borci, već su posjedovali i sveučilišno obrazovanje. Dodajući njihovu posebnost, Himzo je prešao na vjeru u Nebojši, čineći ih možda jedinim braćom različitih vjerskih opredjeljenja.

Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini oba brata su dobrovoljno odlučila da se pridruže Srbima. Njihova motivacija proizašla je iz želje da ne izdaju svoje prijatelje i komšije Srbe u Rogatici, gradu koji su zvali domom. No, posljednjih godina Nebojša više vremena provodi u Istočnom Sarajevu nego u Rogatici, pa su susreti dvojice braće sve rjeđi. Ovu informaciju je prije nekoliko godina iznio Izet, koji je svojevremeno vodio registriranu autoškolu, au Rogatici je poznat po svom znanju za satelitske antene.

Nakon rata u Bosni i Hercegovini, Izet je radio u “Tehnotransu” u Rogatici dok se, kao i sada Nebojša, nije suočio s periodom nezaposlenosti u trajanju od dvije godine.

Među sunarodnjacima poznat kao Izo, ponosno izjavljuje da sada ima pravog srpskog brata i sestru. On sebe smatra centralnom figurom ove priče i zato odbija da se fotografiše za “Novosti”.

Izet Golić čvrsto tvrdi da on i njegov kolega priznaju samo srpsku naciju, ističući svoj jugoslavenski identitet kako bi se razlikovao od Bošnjaka. Nebojša Golić, koji je do 2015. godine bio direktor Turističke organizacije Rogatica, sada je bez posla. Iz prethodnog braka ima ćerku koja trenutno studira u Kragujevcu. Zbog obveza s drugom suprugom, Srpkinjom zaposlenom u državnoj službi RS-a, većinu vremena sada provodi u Istočnom Sarajevu. Osvrćući se na gubitak posla, izražava minimalno žaljenje.

“Novosti” su razgovarale s Nebojšom, koji je ispričao svoje iskustvo gubitka posla, ali je utjehu pronašao u zaposlenoj ženi. Za razliku od nekih svojih vršnjaka koji ostaju bez posla, Nebojša ostaje s nadom u bolje dane, držeći se uvjerenja da se strpljenjem dolazi do spasa. U ovakvim vremenima padaju na pamet mudre izreke poput one da gromovi udaraju u najviše vrhove i da nakon slabe žetve treba sijati. Neka vladaju dobro zdravlje i sloga, znajući da će sve ostalo kad-tad doći na svoje mjesto. Nebojša, inače diplomirani ekonomista, nekada je radio u “Agro-kombinatu” u Rogatici. Od 2006. do 2015. godine uspješno je rukovodio TO Rogatica i dao značajan doprinos lokalnom turističkom sektoru, što mu priznaju poznavaoci posla.

Zoran Janković, upućeni službenik lokalne samouprave, napomenuo je da njegovim zalaganjem geolozi i stručnjaci iz raznih europskih zemalja svake godine posjećuju ovo mjesto kako bi proučavali špilje i spomenike kulture.

Trenutno nema ažuriranih podataka o životnoj situaciji braće Nebojše i Izeta.

Preporučujemo