Zima je polako na izdisaju, i vjerujemo da svi oni koji vole snijeg i sniježne padavine da su ipak pomalo i tužni. Međutim, iako nam je proljeće na pragu, mora se priznati da sa snijegom još uvijek nije gotovo, jer već idućeg tjedna ćemo ponovo imati snježni pokrivač. 

Srbiju očekuje sunčan i iznimno topao drugi dan vikenda s temperaturama do najviše 20°C. No, ovo stabilno vrijeme neće dugo potrajati, jer se predviđa da će atmosfera do ponedjeljka postati nestabilna. Prisutnost snažnog ciklona u Genovskom zaljevu utjecat će na Srbiju, što će rezultirati značajnim sniženjem tlaka zraka i postupnim povećanjem oblačnosti. Unatoč ovim promjenama, temperature će ostati visoke i dosezat će se do 20°C. Osim toga, tijekom dana očekuje se jačanje jugoistočnog vjetra, osobito u južnom Banatu, gdje se očekuju udari do 90 km/h.

U južnim krajevima Srbije krajem dana očekuje se jače naoblačenje s kišom i pljuskovima tokom večeri i noći, a slične vremenske prilike očekuju se i u središnjim krajevima zemlje.

U predstojećoj noći i tokom utorka u južnim i jugoistočnim krajevima Srbije biće obilnih padavina, uz povremene pljuskove. Procjenjuje se da će pasti od 30 do 50 milimetara oborina po kvadratnom metru. Dodatno, na višim nadmorskim visinama iznad 1400 metara u navedenim područjima bit će jače nakupljanje mokrog snijega, s oko 20-30 cm snijega. Naime, to će najviše pogoditi uzvišena područja Kopaonika, Kukavice, Stare i Šar planine. Najviše padavina očekuje se u južnim i jugoistočnim delovima Srbije, posebno na području Kosova i Metohije, kao i Nišavskom, Jablaničkom, Pčinjskom i Pirotskom okrugu.

Očekuje se prijelaz vjetra na jak sjeverozapadni smjer.

U Srbiji će temperatura biti od 8°C na jugu do 16°C na sjeveru, au Beogradu će biti najviše oko 15°C.

Na području Vojvodine očekuje se suho vrijeme, dok se oborine očekuju u široj okolici Beograda.

U srijedu i četvrtak bit će kiše uz povremene pljuskove, au gorskim predjelima iznad 1000 metara nadmorske visine popraćene susnježicom i snijegom. U sjevernom dijelu Srbije očekuje se manje oborina, dok se u većem dijelu Vojvodine očekuje suho vrijeme.

U srijedu će se očekivana maksimalna temperatura kretati oko 15°C, dok se u većini područja u četvrtak očekuje pad na oko 10°C.

Nadolazeći petak i vikend očekuju se bez oborina, uz temperaturu u većini krajeva od 10 do 15°C. Najnovije vremenske prognoze ne ukazuju na značajnije zahlađenje praćeno snježnim padalinama u nižim područjima, budući da se predviđa da će temperature ostati iznad prosjeka za ovu sezonu. Ipak, ožujak je krenuo, a svjesni smo da će nas uskoro počastiti divni proljetni dani. Iako nas do njihova dolaska dijeli još gotovo mjesec dana, valjalo bi se na vrijeme pripremiti.

Ljetno računanje vremena počinje prema kraju ožujka, točnije tijekom noćnih sati u rasponu od subote, 30. ožujka, do nedjelje, 31. ožujka. Točno u 2 sata ujutro kazaljke na satu pomiču se za jedan sat unaprijed, službeno označavajući početak ljetnog vremena.

Ne treba zaboraviti da se ideja o ljetnom računanju vremena pripisuje Georgeu Vernonu Hudsonu, poznatom entomologu s Novog Zelanda.

Preporučujemo