Svima nama je poznato da je poznata hrvatska spisateljica vedrana Rudan, poznata kao osoba koja nema dlake na jeziku. Jako često se pojavljuje u medijima, te komentariše aktuelne teme. Zakačila je i Novaka Đokovića, pa čak i jednu Jelenu Karleušu. Međutim, generalno ima jako lijepo mišljenje o srbima, ali sljedeća njena izjava je odjeknula itekako u srpskim medijima. 

Vedrana Rudan, renomirana hrvatska spisateljica, ističe se kao jedna od najneustrašivijih žena u regiji, poznata po svojoj nefiltriranoj iskrenosti, često zadirući u složenu dinamiku srpsko-hrvatskih odnosa.

U nedavnom intervjuu za srbijanske medije progovorila je o raskoraku između poštovanja koje ima iz inozemstva i nedostatka u hrvatskoj javnosti.

U Hrvatskoj me nema, ali se moja prisutnost osjeća u raznim gradovima kao što su New York, Pariz, Dublin, Varšava. Mediji su skloni favorizirati one koji su popularni, ali u mom slučaju hrvatski mediji su me razotkrili u iznošenju stava koji je sada postao uvriježen – priznavanju genocidnog djelovanja fašističke države Izrael u Gazi. To je rezultiralo etiketiranjem “antisemita”, titulom koja me i dan-danas prati, kako kaže Vedrana Rudan u intervjuu za NIN. S zbirkom od 14 naslova među kojima su “Ples oko sunca – autobiografija”, “Amaruši”, “U zemlji krvi i idiota”, “Život bez krpelja” i “Čovjek u grlu”, Vedrana Rudan čvrsto izjavljuje da je odluku o suzdržanosti od objavljivanja u Hrvatskoj. Dosadili su joj izdavači upleteni u korumpiranu politiku i mediji koji promoviraju sadržaj niske kvalitete. Oni koji se zanimaju za njezin rad mogu lako pronaći njezine tekstove na internetu, samouvjereno je izjavila.

Osim toga, Vedrana je izrazila frustraciju kontinuiranom raspravom o srpsko-hrvatskim odnosima, postavljajući pitanje zašto drugi nisu jednako umorni od te teme.

Tema o kojoj se radi duboko me zabrinjava. Osjećaj je sličan konzumiranju istog obroka iz dana u dan tri desetljeća. Pravo je čudo da do sada nismo svi podlegli anoreksiji. Naši političari ustraju, nude nam istu umornu retoriku, nesvjesni činjenice da je većina izgubila interes. Ova tema je mučna. Prošlo je stoljeće od rata, a Hrvatska se odavno oslobodila srpskog stanovništva. Oni koji su ostali u selima žive u crkvama lišenim osnovnih potrepština poput struje i vode, s kojima se postupa kao sa štetočinama. Pojedinci koji sjede u Saboru su neprocjenjivi za našu vladu, jer daju legitimitet svakoj korumpiranoj odluci naših tlačitelja, kako je rekao jedan pisac. Izrazila je zadovoljstvo što svjedoči da mladi ljudi ovoj temi pristupaju sa svježe perspektive.

Vedrana je izrazila oduševljenje što svjedoči iznimnoj posjećenosti Prijovićkinih koncerata od strane najnovije klape Hrvata. Posebno je spomenula blaženo neznanje svoje unuke po pitanju identiteta Srba.

Preporučujemo