Na osnovu sezonske prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), Srbija sa sigurnošću može predvideti značajne vremenske promene u avgustu. Predviđa se da će ovaj mjesec doživjeti više temperature i povećanu vlažnost, povremeno dostižući izuzetno visoke nivoe. Osim toga, očekuje se da će se vremenski obrasci kasnog ljeta zadržati do početka septembra.

Na osnovu podataka sa sajta RHMZ-a, predviđa se da će prosečna minimalna temperatura vazduha u avgustu biti viša od višegodišnjeg proseka za oko 1,3 ºC. Na primer, u regionu Beograda očekuje se prosečna minimalna temperatura vazduha oko 19,0ºC. Takođe, prognoze ukazuju da će prosečne maksimalne temperature vazduha u avgustu premašiti dugoročni prosek za oko 1,5ºC, sa projektovanom prosečnom maksimalnom temperaturom od oko 30,7ºC za Beograd i okolinu.

 

U Beogradu i okolnim regionima predviđa se da će tokom avgusta pasti oko 45 mm padavina. Prelazeći na septembar, predviđa se da će veći deo Srbije imati i dalje tople temperature i povećanu vlažnost, dok bi zapadni, jugozapadni i južni deo Srbije mogli da dočekaju topliji i sušniji septembar. Prva polovina septembra i dalje će imati kasnoletnje karakteristike, sa predviđenom prosečnom minimalnom temperaturom vazduha od oko 14,3ºC za Beograd i okolinu.

 

U tom istom periodu predviđa se da će prosečna maksimalna temperatura vazduha premašiti dugoročni prosek za oko 0,8ºC, sa očekivanom prosečnom maksimalnom temperaturom vazduha za Beograd od oko 24,0ºC. U odnosu na septembarske padavine, većina regiona u Srbiji može očekivati ​​nivoe padavina koji su usko usklađeni sa višegodišnjim prosekom, uz blagi pad od oko pet milimetara u odnosu na prosek.Međutim, u zapadnim, jugozapadnim i južnim delovima Srbije postoji mogućnost padavina i do 10 mm ispod proseka. U konkretnom slučaju Beograda i okoline, za septembar se očekuje oko 53 mm padavina.

Preporučujemo