U nastavku današnjeg članka govorit ćemo o doručku koji je definitivno najvažniji obrok u danu koji zaista sve započinje i ako novi radni dan ne započnete kako treba, svi kasniji obroci su izgubljeni. dr Vojislav Perišić iz Srbije je poznati stručnjak koji je tokom vikenda na nacionalnoj frekvenciji govorio o tome kako bi zapravo trebalo da izgleda doručak. Podijelio je svoje savjete sa cijelom nacijom.

 

„Zimi nam se povećavaju kalorijske potrebe, zavisi koliko više pojedemo. Imamo.” Pazite da se ne pregrijete dok jedete. Rakija se topla ujutru pije i u Šumadiji, i ne samo tamo. Zapanjujuće, otkrio je da stručnjaci preporučuju nevjerovatnih 1.200 kalorija samo za doručak! Ova zbunjujuća brojka služi kao oštar podsjetnik da za one koje stalno muči glad, ova količina može biti jednaka njihovom cjelokupnom dnevnom kalorijskom unosu.

 

 

Međutim, za optimalnu prehranu odraslih, on je naglasio da se raspon od 1.600 do 1.800 kalorija smatra idealnim. Prema savjetu ljekara, preporučljivo je započeti dan hranljivim i obilnim doručkom. Kako biste svom tijelu obezbijedili potrebne gradivne blokove za optimalno funkcionisanje, ključno je uključiti barem jedno jaje u jutarnji obrok. Iako ovo možda neće značajno doprinijeti vašem unosu kalorija, nudi bogat izvor esencijalnih lipida i proteina koji podržavaju različite tjelesne funkcije.

 

Kako biste dodatno poboljšali nutritivnu vrijednost vašeg doručka, doktor predlaže uživanje u ukusnoj kombinaciji kriške kruha s izdašnim namazom od putera, uz hrskavu slaninu, čašu punomasnog mlijeka i porciju punomasnog sira . Ovaj zdrav i ugodan doručak ne samo da zadovoljava vaše nepce, već pruža i značajnu količinu kalorija, osiguravajući da svoj dan započnete na visokom nivou.

Preporučujemo