Poslednji trenuci provedeni u skromnom prebivalištu Isidore Bjelice urezali su mi se u glavu, dok mi je pogled na fotografiju koja prikazuje pisca u stanju teške bolesti duboko probio dušu. Uprkos proteklom vremenu, uspomene na te dane ostaju živopisne i progone, odbijajući da nestanu.

 

Isidora Bjelica, poznata književnica, preminula je u 52. godini, nakon žestoke borbe sa teškom bolešću, ostavivši za sobom voljenog supruga Nebojšu i njihovo dvoje dragocjene djece, Leva Grigorija i Vilu Evangelinu. Tokom poslednjih dana svog života, Isidora je odlučila da provodi vreme sa svojim naslednicima. Uprkos hrabrom licu i oblačenju, njeno zdravlje se brzo pogoršalo i na kraju je podlegla bolesti u relativno kratkom vremenskom periodu. Nasljednici su ostali uz majku do samog kraja, svjedoci vidljivih znakova iscrpljenosti na njenom umornom licu.

 

Potresna slika snimljena na ovoj fotografiji, popraćena srdačnim pismom, sigurno će izazvati ogroman nalet emocija, ostavljajući odane obožavatelje suznih očiju i duboko dirnutih. Usred svojih tekućih zdravstvenih borbi, malo prije svoje prerane smrti, Isidora, sada pokojna, skupila je snagu da otkrije svoje uvjerenje u vezi s korijenskim uzrokom svoje nevolje, zajedno sa svojim pronicljivim obrazloženjem iza svog vjerovanja u porijeklo svoje bolesti.

 

Prije smrti, spisateljica je otkrila da se suzdržavala od konzumiranja kobasica ili slanine, suzdržavala se od pušenja cigareta i izbjegavala je da pije alkohol. Ipak, naglasila je da je najštetnija supstanca s kojom se susrela bila tuga, koje je imala u ogromnom izobilju tokom svog života.Vila Evangelina Pajkić, izdanak poznatog autora Isidora Bjelice koji više nije među nama, nedavno je otkrila svoju majku u iskrenom otkrovenju, udubljujući se u drage uspomene koje je podijelila sa svojim voljenim roditeljem, često kažu da je kopija Isidore.

Preporučujemo