Nevreme se večeras približava Srbiji sa Jadranskog mora, a postoji i dodatni faktor koji izaziva dodatnu zabrinutost. Pogledajte proširenu prognozu za Srbiju kako biste saznali kakve vremenske prilike možemo da očekujemo do kraja večeri, kao i tokom celog narednog dana.

Prema nedavnoj vremenskoj prognozi meteorologa Ivana Ristića, snažan ciklon u kombinaciji s visokim temperaturama mora na području sjevernog Jadrana izazvao je intenzivne oluje. Očekuje se da će ovi turbulentni vremenski uslovi predstavljati značajne izazove za Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, pa čak i dijelove Bosne. Prema našim saznanjima, oblaci odgovorni za grmljavinu neće poticati iz tog pravca.

 

Umjesto toga, očekuje se da se formiraju preko južnog Jadrana i Jonskog mora, prolazeći kroz Crnu Goru i Albaniju, prije nego što se pojačaju iznad naše lokacije. Ova upozoravajuća izjava dolazi od meteorologa koji nas poziva da budemo spremni za nadolazeće vremenske prilike. Prema Ristiću, povišene temperature koje se nalaze u tom specifičnom dijelu mora, koje se obično kreću između 27°C i 29°C, izazivaju dodatnu zabrinutost i tjeskobu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pomno i proaktivno prati pojavu vremenskih nepogoda u regionu. Poduzima brze i neophodne radnje na osnovu prognoza RHMZ-a kako bi se spriječile i zaštitile od štetnih posljedica obilnih padavina. Primarni cilj je osigurati sigurnost stanovništva i njihovih stvari. Ministarstvo unutrašnjih poslova je odlučno saopćeno, a dužnost je preuzeo vd pomoćnika ministra i načelnika Odjeljenja za vanredne situacije Luka Čaušić. Izdao je jasnu naredbu svim 27 organizacionih jedinica u Srbiji, kojom nalaže gradonačelnike, predsednike opština i načelnike upravnih okruga da odmah preduzmu preventivne i operativne mere.

Preporučujemo