U plemenu Rabari, žene imaju odgovornost upravljanja porodičnim bogatstvom, dok je uloga muža isključivo fokusirana na druge poslove koji nisu povezani s finansijskim pitanjima. Ljudi Rabari su posvećeni stočari, njeguju i brinu o svojim svetim životinjama kao što su deve, krave, koze i ovce.

 

 

Pleme Rabari pouzdano tvrdi svoju direktnu lozu od boga Šive, istaknutog božanstva u hinduizmu. Čvrsto se drže uvjerenja da su migrirali iz Irana u Indiju prije mnogo stoljeća. Uspješno u sušnim uvjetima, neustrašivo naseljavaju udaljene i nepristupačne regije Indije. Rabari se samouvjereno ističu kao stočari, vješto negujući i njegujući svoje deve, krave, koze i ovce. Osim toga, njihove vješte zanatlije neustrašivo ukrašavaju živopisne odjevne predmete zamršenim vezom, besprijekorno integrirajući ogledala, kristale i druge izuzetne detalje.

 

 

Ovo pleme se izdvaja po svojoj jedinstvenoj tradiciji i ritualima. Obično se vjenčaju isključivo unutar svog plemena, a njihova vjenčanja traju više dana. Oni svim srcem obožavaju moćnog boga Šivu i ugradili su brojne običaje isključivo njemu posvećene. Čvrsto vjeruju u svetost krava i deva, obožavajući ih s najvećim poštovanjem. Svoje lice i tijelo ponosno ukrašavaju tetovažama koje ne samo da odišu ljepotom već služe i kao snažan izraz njihovog kulturnog identiteta. Glavni izazov plemena leži u nedostatku pristupa obrazovanju zbog njihovog polunomadskog načina života.

 

 

Kako se stalno kreću, pronalaženje odgovarajućih prilika za učenje postaje sve teže. Štaviše, s nedostatkom raspoloživih pašnjaka, zajednica Rabari suočena je sa prijetećom prijetnjom siromaštva. Fascinantno je primetiti da su žene primarni donosioci odluka kada su u pitanju finansije. Dok muškarci brinu o stoci i pašnjacima, žene se ističu u prodaji svojih izuzetnih kreacija i osiguravanju prosperiteta porodičnog bogatstva.

Preporučujemo