Prema najnovijem izvještaju, u vezi s sukobom navijača zagrebačkog Dinama i AEK-a privedeno je ukupno 98 osoba. Uznemirujuće, među pogođenima je i 12-godišnja djevojčica, a više od 10 navijača je zadobilo povrede. Hrvatski mediji su prvobitno naveli da je Mihalisa Kačurisa, pojedinca umiješanog u spor, smrtno napao nehrvatski napadač. Međutim, grčke novinske kuće brzo su opovrgle ovu tvrdnju, tvrdeći da je 19-godišnji Domagoj Pezer, hrvatski državljanin koji je nedavno napunio 19 godina, definitivno odgovoran za Kačurisovu smrt.

Pezera su uhapsile grčke vlasti dok je pokušavao da pobegne preko grčko-albanske granice u blizini Kakavija. Samo jučer oko 18 sati na prelazu Evzoni privedeno je ukupno sedam osoba, koje su kombijem pokušavale da izađu iz Grčke. Pretresom vozila pronađeni su noževi i palice. Iako oružje kojim je izvršeno ubistvo nije pronađeno, grčki mediji navode da su DNK dokazi pronađeni na odjeći i licu žrtve. Shodno tome, Pezelj je ubrzo identifikovan kao glavni osumnjičeni za ovaj gnusni zločin.  Samouvjerena grupa od oko 150 huligana hrabro je krenula na put dug 1.474 kilometra, od Zagreba do Atine.

 

Žestoko odlučni da izbjegnu Srbiju, strateški su se odlučili za prolazak kroz Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju. Nakon ciljanog napada na oko 30 navijača AEK-a u naselju Nova Filadelfija, u blizini stadiona tima, u ponedjeljak navečer, prkosni navijači Dinama nisu sigurni šta ih čeka. Nedavno je sud u Solunu izrekao osuđujuće presude za 12 huligana PAOK-a za tragično ubistvo navijača Arisa Alkisa Kampanosa.

Presudom je sedmorica optuženih osuđena na doživotni zatvor za ubistvo iz nehata, dok je preostalih pet osuđeno na 20 godina zatvora. Prošle godine, Grčka je hrabro podigla maksimalnu kaznu za učešće u nasilnim navijačkim aktivnostima sa šest mjeseci na strašnih pet godina zatvora.

Preporučujemo