Lepa Brena je definitivno u top 5 pjevačica na ovim prostorima, koja i dan danas može da napuni bilo koju dvoranu ili stadion u regiji. Njena karijera je započela u Slatkom Grehu, harala je sa njima po Jugoslaviji, a nakon toga i njena solo karijera je bila odlična. Rođena je u Brčkom, a odmah se preselila u Beograd, te je ostalo postalo istorija. 

S karijerom dugom četiri desetljeća, enigmatična Brena godinama je osvajala publiku, ostavljajući malo toga za otkriti o svom izvanrednom putovanju.

Unatoč naizgled bezbrižnom i bezbrižnom držanju na pozornici, Brena je, kao i svaki drugi pojedinac, prolazila kroz izazovne trenutke u životu, tvrde njezini susjedi i sugrađani. Bliska prijateljica i susjeda Lepe Brene srdačno nas je primila u svoj stan, nestrpljiva da podijeli nečuvene priče iz života omiljene jugoslavenske pjevačice.

Komšinica Mirsada, koja je gostovala u emisiji “Metar moga sela”, ispričala je svoje poznanstvo sa Ifetom i njenom majkom. Ifeta je često posjećivala Mirsadin dom, jer je živjela sama. Mirsada se rado sjeća kako je provela značajan dio vremena s Ifetom, izgradivši dobar odnos. Osim Ifete, Mirsada poznaje i Brenu, Faketu, te njihovog brata.

S obzirom na to da joj je suprug predavao u školi, susjeda nam je uspjela dati uvid u Brenine akademske sposobnosti tijekom njezine mladosti.

Brene, susjeda iz mlađih dana, rado joj se prisjećala. Posjedovala je zadivljujuću ljepotu i pohađala srednju školu, gdje je ostavila trajan dojam kao ljubazna i uzorna osoba. Ne samo da je bila inteligentna, nego je također briljirala u akademskom pogledu, zaradivši vrhunske ocjene. Zapravo, njezin je suprug imao privilegiju poučavati je i pohvalno je govorio o njezinim sposobnostima kao učenice. Ona je doista utjelovila kvalitete izvanredne učiteljice i svi su joj se divili.

Ustrajala je u svojoj borbi, neprestano gurajući naprijed. Njen talent kao pjevačice je nešto što mi često pada na pamet. Među svim pjevačicama ističe se kao jedna od najboljih. Ono što je izdvaja je nepokolebljiva predanost korištenju svakog djelića svog bića kako bi postigla svoj cilj da postane pjevačica. Po mom mišljenju, ona je najinteligentnija od svih njih jer je donijela mudru odluku da uštedi svoj novac umjesto da ga rasipa. Ovaj mudar izbor omogućio joj je da postane uspješna osoba kakva je danas.

Tokom njihovog susreta komšija je imao priliku da upozna i Breninog supruga Bobu Živojinovića. Brenino bračno stanje ostalo je nepromijenjeno, a o svom suprugu govori pohvalno. Zajedno su se pojavili na ovom mjestu. Osim toga, u Grandu su privremeno boravili kada je Brenin otac Abid preminuo. Također sam ih posjetio za to vrijeme. Nadalje, kada je Ifeta umrla, bilo je neophodno da i ja budem prisutan. Susjed rasvjetljava kako je Brena uspjela prebroditi te izazovne trenutke u svom životu.

Prema riječima liječnika u Beogradu, bolest njezine majke bila je toliko teška da je jedva prepoznala vlastitu kćer. Unatoč poteškoćama s kojima se suočavala, njezina je majka ipak uspjela priznati njezinu prisutnost i nazivala ju je svojom trećom kćeri, kako sam bio obaviješten.

Brenina školska drugarica spomenula je i da je doživjela nesretan gubitak roditelja.

Gubitak roditelja donosi osjećaj nepovezanosti, čineći stvari malo većim izazovom. Jedinstveno je iskustvo kada živite na istom mjestu kao i vaši roditelji i razvijete privrženost mjestima na kojima su pokopani. Međutim, kako vrijeme prolazi i udaljenost vas dijeli, postupno se javlja osjećaj odvojenosti od svega, što može biti teško prebroditi. Sada, jedino što me sprječava da osjećam potpunu nostalgiju je odsutnost prošlih ljubavi i bivših. Ovakvo mišljenje podijelio je i prijatelj iz srednje škole, koji je govorio sa smiješkom.

Svjestan sam da ono obuhvaća različita iskustva i emocije.

Susjed koji stanuje u istoj zgradi kao i Brena prisjeća se njezine vječne privlačnosti. Unatoč potencijalnom odstupanju od tadašnjih društvenih normi, susjeda tvrdi da je Brena pokazivala nezainteresiranost za bilo što konkretno.

Međutim, njezin nedostatak interesa za takve stvari ostaje nepromijenjen. Trenutačno, da je nešto ili netko privukao njezinu pozornost, ne bi evoluirala u svoje trenutno stanje. Pregledala se i utvrdila njegovu prikladnost. Sliči mojoj kćeri u srednjoj školi, gdje je završila glazbeni studij i počela pjevati. U školi je bio običaj da se održavaju priredbe, a koliko znam, tamo je, kaže susjeda, pokazala i svoj vokalni talent.

Njezin je susjed itekako svjestan značajnog utjecaja koji su slava i bogatstvo imali na nju.

Prema Mirsadinim riječima, novac nije utjecao na osobnost njenog susjeda. Međutim, Mirsada izražava želju da susjeda dolazi češće, kao što je i obećala. Mirsada se prisjeća uvjeravanja susjeda da neće zaboraviti Brčko i ljude koji tamo žive.

Svi smo jako ponosni na nju, iako postoji nekoliko pojedinaca koji su, koliko je meni poznato, oduvijek imali taj osjećaj. Osobno sam oduvijek bila ponosna na nju i od milja je nazivam svojom Brenom. Dopisujemo se i iskreno je cijenim. Apsolutno sam oduševljena i mogu sa sigurnošću reći da nemam negativnih primjedbi o njoj; Dosljedno ću o njoj govoriti pohvalno.

Brena, draga osoba, svoje formativne godine provela je živeći u stanu broj jedan u jednoj zgradi u Brčkom. Nažalost, ona više ne posjeduje ovaj stan, jer je ostao prazan nakon smrti njenih roditelja. No, susjedi u njezinoj zgradi i dalje pokazuju nepokolebljivo veselje kad god se spomene Brenino ime.

Apartman broj jedan stajao je prazan, što se vidjelo po spuštenim roletama koje su dugo stajale nepomućene. Komšinica, koja se prisjeća Brenine prisutnosti s roditeljima dok su živjeli u zgradi, napominje da ponekad dođe, a ponekad obiđe.

Preporučujemo