Pošto se polako bližimo kraju mjeseca veljače, svi meteorolozi iz regije, pripremaju vremensku prognozu za ožujak. Svi mi znamo da je kalendarski tada proljeće, ipak prema nekim mišljenjima, tada bi molo da bude i kiše, a i snijega.

Meteorolog Nedeljko Todorović je u svojoj najavi naveo da nas narednih 10 dana očekuje toplo vrijeme s maksimalnim temperaturama iznad prosjeka.

Prema riječima meteorologa Nedeljka Todorovića, slična vremenska kolebanja mogu se očekivati ​​i idućih godina, uz kratkotrajno zahlađenje, au petak povratak na temperature od čak 20 stupnjeva. Gledajući povijesne podatke, najtoplija zabilježena veljača za Srbiju i Beograd bila je 1966. godine s prosječnom temperaturom od 9,2 stupnja. Međutim, ovogodišnja veljača trebala bi oboriti taj rekord, s trenutnim i nadolazećim temperaturama koje će pridonijeti novoj prekretnici prosječne temperature. Kao rezultat ovog neuobičajeno toplog vremena, mraz i snježne padaline ove su godine bili minimalni, zbog čega je veljača bila neobično topla s rekordnim prosječnim temperaturama, objašnjava Todorović.

Prema njegovoj izjavi, ljudsko tijelo ima sposobnost privikavanja na značajne temperaturne varijacije.

U proljeće je izraženo dnevno kolebanje temperature od oko 15 do 20 stupnjeva. Ova razlika je izraženija u ožujku i travnju, ali nije zabrinjavajuće jer se ljudsko tijelo lako prilagođava tim promjenama. U usporedbi s drugim dijelovima svijeta, Srbija doživljava manje ekstremnih vremenskih nepogoda i relativno je zaštićena. Protekle zime imali smo blagu varijantu sezone, a prosinac je bio izrazito topao i iznad prosječne temperature. Todorović, gostujući na “Prvoj TV”, predviđa da bismo mogli oboriti i temperaturni rekord za cijelu zimu.

Snježni pokrivač na Kopaoniku ove se godine zadržao na oko 25 centimetara, no baš kao što se i očekivalo da će porasti, visoke temperature uzrokovale su da se prepolovio. Sadašnji sneg teško će izdržati, a nema ga ni na području Zlatibora gde se nalaze hoteli. Sljedećih 10 dana očekuje nas toplo vrijeme s maksimalnim temperaturama iznad prosjeka. U Beogradu ujutru neće biti mraza, samo ponegde moguća kiša. Količina padalina u veljači je skromna. Velika je vjerojatnost da će toplo vrijeme početi u ožujku. Na temelju njegovih predviđanja trenutno nema znakova koji bi ukazivali na značajne promjene u klimi.

Prema riječima meteorologa Todorovića, neizvjesno je hoće li biti padalina u narednim mjesecima. No, valja napomenuti da je u posljednje dvije zime najviše snježnih oborina bilo početkom travnja. Ove fluktuacije vremenskih obrazaca smatraju se tipičnim i nema znakova značajnijih klimatskih promjena, prenosi Mondo.

Preporučujemo