Tragično, obitelj od devet osoba iz Jixija u Kini izgubila je živote zbog konzumiranja smrznutih rezanaca.

Dana 10. listopada dogodila se tragedija kada je sedam osoba izgubilo život samo pet dana nakon što su u obližnjem restoranu konzumirali poznatu kinesku deliciju poznatu kao “Suantangzi”. Kasnije su još dvije osobe podlegle posljedicama. Posljednja smrtno stradala je žena po imenu Li, čija je smrt dokumentirana u ponedjeljak, kako je izvijestio “Daily Star”. U međuvremenu, Mirror navodi da su smrtonosni rezanci bili zamrznuti cijelu godinu.

Dobra vijest je da su tri člana obitelji odlučila ne konzumirati juhu s rezancima jer im se ne sviđa njezin okus.

Fatalna komponenta u ovom jelu bila je bongkrekova kiselina, dok je kao glavni sastojak poslužilo fermentirano kukuruzno brašno.

Prema Gao Feiju, direktoru za sigurnost hrane Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u provinciji Heilongjiang, gdje se nalazi grad Jixi, gutanje ove kiseline obično rezultira smrtonosnim trovanjem.

Manifestacija simptoma trovanja bongkrekovom kiselinom obično se javlja nekoliko sati nakon konzumiranja zaražene hrane. Ovi simptomi uključuju nelagodu u trbuhu, znojenje i potencijalnu pojavu kome. U nekim slučajevima smrt može nastupiti unutar samo 24 sata.

Gao Fej je naglasio teške štete koje trovanje može nanijeti različitim vitalnim organima ljudskog tijela, kao što su jetra, bubrezi, srce i mozak. Ključno je napomenuti da trenutno ne postoji poznati protuotrov za ovo stanje, a stopa smrtnosti kreće se od 40 do 100 posto.

Također je uočeno da kiselina održava svoju otpornost čak i kada je izložena povišenim temperaturama kuhanja.

Prisutnost ove specifične kiseline također se može otkriti u fermentiranom kokosu, što je dovelo do dugogodišnje zabrane indonezijske delicije “tempe bongkrek” (kao i konzumacije “djenkol graha”).

Svake godine, između 1951. i 1975., zabilježeno je 288 trovanja i 34 smrtna slučaja u Indoneziji zbog gutanja bongkrek kiseline.

Nakon konzumiranja lokalno proizvedenog piva, u Mozambiku je zabilježen slučaj trovanja izazvan gore spomenutom kiselinom.

Nedavni porast popularnosti juha s rezancima u ovim krajevima izazvao je značajnu znatiželju naše publike.

Budite uvjereni, nema potrebe da budete pretjerano zabrinuti zbog tekuće konzumacije, jer se ovo smatra izoliranim incidentom.

Preporučujemo