Prirodna dezinfekcijska svojstva koja se nalaze u različitom povrću mogu učinkovito očistiti, polirati i obnoviti širok raspon kućanskih predmeta. Ako tražite skriveni dragulj u svojoj kuhinji koji vam može pomoći u čišćenju pećnice, ne tražite dalje od luka.

Posljednjih godina postoji nekoliko trendova usredotočenih na proizvode biljnog podrijetla koji pokazuju učinkovitost prirodnih sastojaka. Baš kao što se krastavac može koristiti za uklanjanje ogrebotina na zidu, luk se pokazao kao izuzetno učinkovita metoda za uklanjanje tvrdokorne prljavštine iz vaše pećnice. Godišnja proizvodnja od približno tri milijuna tona luka osigurava obilatu ponudu ovog prirodnog čistača.

Prema House Digestu, luk posjeduje izvanrednu sposobnost ne samo da pomaže u upravljanju razinom šećera u krvi, poboljšava kardiovaskularno stanje i promiče zdravlje probavnog sustava, već također može čudesno pretvoriti prljavu pećnicu u netaknutu. Bez sumnje, čišćenje pećnice kućanski je zadatak koji vjerojatno neće nikome uživati. Međutim, nemojte se uzrujavati, jer možete bez napora ukloniti pocrnjele tragove opekotina, tvrdokorne mrlje i masnoću jednostavnom domaćom pastom napravljenom od lako dostupnih sastojaka. Preporuča se čišćenje pećnice barem svakih nekoliko tjedana, iako učestalost može varirati ovisno o tome koliko se često koristi. 

Za one koji preferiraju proizvode za kupnju bez kemikalija, fantastična alternativa je napraviti mješavinu netoksične sode bikarbone i octa. Kada se ova moćna sredstva kombiniraju, daju izvanredne rezultate! Za pojačavanje mirisa može se dodati nekoliko kapi eteričnog ulja, poput ulja čajevca, koje prirodno uklanja masnoću s površina. priprema:Pomiješajte 3/4 šalice sode bikarbone s 1/4 šalice i po želji dodajte nekoliko kapi ulja.

Kako biste učinkovito očistili pećnicu, počnite s uklanjanjem rešetki i potapanjem ih u otopinu deterdženta za pranje posuđa. Snažno ih izribajte grubom spužvom kako biste uklonili svu prljavštinu. Za tvrdokornu masnoću napravite pastu pomoću sode bikarbone i octa (samo ako su rešetke od nehrđajućeg čelika). Nanesite pastu na unutrašnjost pećnice, izbjegavajući vrata i sve izložene metalne površine. Iskoristite staru četkicu za zube za rješavanje teško dostupnih kutova. Pokrijte sve otvore ili rupe u pećnici aluminijskom folijom i ostavite da odstoji preko noći. Ujutro uklonite pastu i obrišite pećnicu vlažnom krpom.

Kako biste učinkovito očistili staklo na vratima pećnice, pomiješajte vodu i ocat u jednakim dijelovima te dodajte nekoliko kapi limunovog soka za optimalne rezultate.

Preporučujemo