– U nastavku našeg današnjega članka govorimo o bolestima, koja mogu da se dese sa želudcem. Jako je veliki obim raznih bolesti, koje su itekako evoluirale u posljednjih par godina….

Kako prenosi portal Lepa & Srećna, Helicobacter pylori je mikroorganizam koji vrlo rado napada sluznicu želuca, što dovodi do niza problema poput pojačanog stvaranja želučane kiseline, gastritisa i stvaranja čira. Nadalje, osobe zaražene bakterijom H. pylori suočavaju se s povećanim rizikom od razvoja raka želuca, s četverostrukim povećanjem vjerojatnosti razvoja ovog malignog stanja. Iako je ključno naglasiti važnost pridržavanja liječničkih uputa i dovršetka cjelokupnog tijeka liječenja antibioticima koji obično traje dva tjedna, jednako je važno napomenuti da se terapija ulkusom može produljiti i dulje od dva mjeseca, a pacijenti moraju nastaviti s propisanom terapijom. , bez obzira na brzi nestanak simptoma.

  • Kako biste dodatno poboljšali svoje preventivne mjere, razmislite o uključivanju brokule u svoju svakodnevnu prehranu. Nedavno istraživanje objavljeno na portalu Stil otkriva da konzumacija 70 grama brokule dnevno može učinkovito smanjiti prisutnost Helicobacter pylori za 40 posto. Za optimalne rezultate savjetuje se pridržavati se ovog režima prehrane najmanje dva mjeseca.

Povrće bogato hranjivim tvarima, brokula, pokazalo je svoju učinkovitost u borbi protiv ovog štetnog mikroorganizma, nudeći prirodnu pomoć u promicanju dobrobiti želuca i smanjujući vjerojatnost teških bolesti, poput raka. U sluznici želuca nalazi se Helicobacter pylori, bakterija koja izaziva upalu. Često prođe nezapaženo od strane pojedinaca na koje njegova prisutnost ne utječe. Imali smo priliku razgovarati s Martinom (31) koja je uspješno pobijedila ovu bakteriju, a ona nam je ispričala svoje iskustvo prepričavajući simptome s kojima se susrela.

U prošlosti su se želučane tegobe poput žgaravice obično pripisivale ili konzumiranju pretjerano začinjene hrane ili doživljavanju visoke razine stresa. Međutim, od otkrića Helicobacter pylori 1982. postalo je puno lakše identificirati pravog krivca iza ovih problema. Podvrgavanjem jednostavnim testovima sada je moguće utvrditi prisutnost Helicobacter pylori, bakterije koja ima potencijal izazvati daleko teže zdravstvene komplikacije. Helicobacter pylori, intrigantna bakterija, obitava unutar sluznice ljudskog želuca.

Uspješno se prilagodio jedinstvenom okolišu želuca, manevrirajući između stanica u sluznici želuca i razmnožavajući se u ovom specijaliziranom staništu. Bakterija Helicobacter pylori svojim razmnožavanjem uzrokuje oštećenje želučane sluznice, što rezultira razvojem gastritisa i/ili čira na želucu. Istraživanja pokazuju da oko 50 do 75 posto svjetske populacije nosi ovu bakteriju, a konkretno u Hrvatskoj stopa zaraženosti iznosila je 1997. godine 67 posto.

Koji je način prijenosa Helicobactera? Upravo ova bakterija može ući u tijelo konzumiranjem vode koja nije dovoljno čista, kao i neadekvatnom higijenom ruku. Helicobacter može biti prisutan u slini, zubima i izmetu. Ako netko ne opere ruke nakon korištenja kupaonice, moguće je zaraziti bakteriju s njih radnjama kao što su ljubljenje ili rukovanje. Dok se Helicobacter obično nalazi kod djece, može utjecati i na odrasle. Martina (31), koja je ispričala svoju osobnu priču, doživjela je sličnu situaciju.

Martina je ispričala svoj posjet obiteljskom liječniku, ne znajući što je uzrok njezinih tegoba. Doživjela je gubitak kose i plitko disanje, s primjetnim nedostatkom zraka koji joj je dopirao do pluća. Osim toga, izrazila je izuzetan umor. Liječnik je proveo brojne pretrage i, osim toga, raspitivao se o svim problemima sa žgaravicama koje je možda imala.

Views: 166
Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here