– Pored urmi, banane su definitivno najhranjivija voćka koja se može pojesti. Ne zahtijeva baš puno vode, a može vas sitim držati baš jako dugo vremena. Slijedi i par savjeta za one koji konzumiraju banane….

Dok se banane široko uživaju zbog njihove prehrambene vrijednosti, ključno je prepoznati da postoje posebne okolnosti u kojima njihovo jedenje može predstavljati izazov. Bitno je informirati se o mogućim opasnostima, osobito ako imate specifične zdravstvene probleme. Moguće opasnosti povezane s konzumiranjem banana: Alergijske reakcije: Pojedinci koji imaju alergije na banane mogu doživjeti simptome poput iritacije kože ili svrbeža. Osobe s astmom ili atopijskim dermatitisom mogu biti sklonije osjetljivosti. Za osobe s dijabetesom važno je voditi računa o sadržaju ugljikohidrata i šećera koji se nalaze u bananama, budući da one mogu povisiti razinu šećera u krvi. Kako biste to riješili, preporučljivo je regulirati veličinu porcija i biti oprezan pri odabiru druge hrane za sparivanje s bananama.

Za osobe s bolestima bubrega, osobito one s povišenim razinama kalija, obilje kalija koje se nalazi u bananama može predstavljati zabrinutost. Slično tome, osobe sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS) mogu osjetiti nelagodu poput bolova u trbuhu i nadutosti zbog fruktooligosaharida prisutnih u bananama. Preporuke: Ako mislite da biste mogli imati alergiju na banane ili bilo koju drugu vrstu voća, preporučljivo je potražiti savjet liječnika. Osobe s dijabetesom trebaju pažljivo pratiti razinu glukoze u krvi i potražiti savjet dijabetologa u vezi s prehrambenim odlukama. Praćenje unosa kalija ključno je ako imate problema s bubrezima.

Ako patite od IBS-a, preporuča se prilagoditi prehranu prema vašim specifičnim potrebama, po mogućnosti uz vodstvo gastroenterologa ili nutricionista. Za mnoge pojedince, uključivanje banana u njihovu prehranu može biti povoljna opcija; međutim, ključno je uzeti u obzir svoje zdravstveno stanje i kako njihovo tijelo reagira na određene namirnice. U sljedećim odjeljcima raspravljat ćemo o raznim zdravstvenim problemima na koje konzumacija banana pozitivno utječe. Podaci o prehrani potječu iz baze podataka američkog Ministarstva poljoprivrede.

Preporučeni dnevni unos ove određene namirnice temelji se na američkim prehrambenim smjernicama za razdoblje od 2015. do 2020. Ove smjernice prvenstveno ciljaju na odrasle osobe, iako se specifične vrijednosti mogu razlikovati ovisno o čimbenicima kao što su dob i spol. Kako bi se održala zdrava razina krvnog tlaka i smanjio pritisak na kardiovaskularni sustav, American Heart Association (AHA) preporučuje pojedincima da smanje unos natrija ili soli dok istovremeno povećavaju unos hrane bogate kalijem. Uključivanje kalija u prehranu pomaže u regulaciji krvnog tlaka.

Na temelju podataka o hranjivim vrijednostima navedenih izvora, može se zaključiti da banana srednje veličine doprinosi s gotovo 9% ispunjavanju dnevnih potreba pojedinca za kalijem. Astma Prema studiji provedenoj 2007. godine, konzumacija banana ima potencijal za smanjenje kihanja kod djece koja imaju astmu. To se može pripisati prisutnosti antioksidansa i kalija u bananama. Unatoč tome, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdili i potvrdili ovi nalazi.

  • Laboratorijski testovi pokazuju da lektin, protein prisutan u bananama, pokazuje potencijal u inhibiciji proliferacije stanica leukemije, što ukazuje na njegovu potencijalnu ulogu u borbi protiv malignih bolesti. Prisutnost lektina služi kao koristan antioksidans koji pomaže u eliminaciji štetnih slobodnih radikala iz tijela. Kada se akumulira prekomjerna količina slobodnih radikala, to može dovesti do oštećenja stanica, potencijalno utirući put razvoju malignih bolesti. Godine 2004. istraživači su primijetili da su djeca koja su u svoju prehranu uključila banane, sok od naranče ili oboje imala smanjenu vjerojatnost razvoja leukemije. Istraživači koji provode ovu studiju predložili su da prisutnost antioksidativnih svojstava u vitaminu C može objasniti ovo opažanje.

Views: 954
Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here