Snažna oluja u Bugarskoj izazvala je velika razaranja u centralnim i istočnim regionima. Nažalost, zbog toga su izgubljena dva života. Dulovo, grad na sjeveroistoku, direktno je pogođen tornadom. Uz to, grmljavina i srodni vremenski poremećaji uočeni su u raznim drugim područjima zemlje. Izvještaji potvrđuju da je tornado izazvao pustoš u regiji, što je rezultiralo brojnim žrtvama. Tragično, u Razvigorovu je jedan muškarac izgubio život kada ga je progutao zid koji se urušio, dok se sumnja da je još jedna osoba preminula nakon što je naišla na polomljeni strujni kabl. Razorna snaga tornada bila je evidentna u Lavinu, gdje je više od 150 domova ostalo bez krovova, a 11 sela uronjeno u mrak bez struje.

 

U Šumenu je 66-godišnja žena zadobila teške povrede u udaru drveta koje je palo. Srećom, brza akcija je osigurala njeno spašavanje i trenutni transfer kako bi dobila kritičnu medicinsku pomoć. Grčka je nedvosmisleno iskusila uticaj oluje, što je jasno prikazano na video snimku koji prikazuje tornado koji pustoši grad i nanosi štetu na vozilima.

Opsežni izvještaji pripisuju ove incidente konvergenciji vlažnih i nestabilnih zračnih masa iz mora, zajedno sa snažnim vjetrovima u troposferi. Nadalje, dolazak zračne mase sa zapada odigrao je ključnu ulogu u podsticanju ovih teških vremenskih pojava. Nedavni događaji u smoljskom selu Katranica šokirali su stanovnike. Jak vjetar doveo je do odnošenja krovova i značajnih oštećenja prozora.

Međutim, otporni seljani su se okupili sa vatrogascima kako bi obnovili svoju zajednicu. Uprkos njihovim nepokolebljivim naporima, nestašice struje i dalje predstavljaju izazov. Nadalje, Bugarsku je pogodio razorni tornado nakon lavine, što je rezultiralo opsežnim razaranjem. Iako je prerano za utvrđivanje intenziteta tornada, šteta je velika. Naime, posljednji veliki tornado u Bugarskoj ove veličine dogodio se 2008. Ova vrijedna informacija podijeljena je putem objave na prethodnom Twitter nalogu.

Preporučujemo