RODITELJI

Očekivanja koja djeca imaju od roditelja često su velika, podrazumijevajući brojne obaveze koje nisu nužno dio odgoja, školovanja i vaspitanja. S druge strane, roditelji često smatraju da im djeca duguju mnogo u budućnosti samo zbog toga što su im podarili život. Rasprava o tome šta je zaista dužnost roditelja i djece nedavno je pokrenuta na Twitteru, gdje su korisnici iznosili svoje stavove i iskustva.

Jedan korisnik je napisao: “Srbin nikad neće prihvatiti da: Djeca nisu dužna da vam ‘brišu d**e kad ostarite’, roditelj nije dužan da vam obezbedi nekretninu, bake nisu dužne da vam čuvaju djecu. Lijepo je ako dobijete pod 2 i 3, ali nije ničija obaveza.” Ovaj tvit brzo je izazvao brojne reakcije.

Prvi su se oglasili oni koji imaju iskustvo života u različitim kulturama, poput Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. “Zato se ovdje u Americi zna red. Hranio sam te, odgajao i platio ti školovanje, pokušao da ti usadim radne navike još dok si bio tinejdžer terajući te da radiš za džeparac. Ako si nešto naučio, snaći ćeš se. Moja obaveza kao roditelja prema tebi je završena. Sada je sve na tebi,” napisao je jedan korisnik, opisujući pragmatičan pristup roditeljstvu u Americi.

Drugi su se osvrnuli na problem koji je čest na našim prostorima, a tiče se “vraćanja usluge” roditeljima. “Problem je kad se to predstavlja kao transakcija: ja sam ti dao/dala život i ti si dužan da mi vratiš. Neki roditelji pate od mentaliteta žrtve i praktično nabijaju djetetu krivicu što je rođeno, pa ako neko tretira svoje dijete kao stoku, onda ne može mnogo da očekuje zauzvrat,” komentarisao je jedan korisnik.

Pravnici su se također uključili u raspravu, podsjećajući da je zakonska obaveza djece da brinu o roditeljima kad oni onemoćaju. “Djeca su dužna i prema zakonskom uređenju da se brinu o roditeljima. A, inače, ako se ne brinu, roditelj može da ih isključi i iz nužnog dijela nasljedstva, tako da onog pod dva bukvalno ne bude ništa, tj. ode nekom desetom, pa i državi,” napisao je jedan korisnik, navodeći konkretne zakonske odredbe.

 

 

 

ODNOS PREMA RODITELJIMA

Jedna korisnica podijelila je primjer iz prakse: “Zakon kaže da djeca jesu obavezna da obezbijede stare roditelje. Moj kolega je išao na sud. Tužio ga otac. Određena alimentacija i plus još brdo nekih obaveza,” napisala je, dodajući kako Porodični zakon predviđa da roditelj koji je nesposoban za rad i nema dovoljno sredstava za izdržavanje, ima pravo na izdržavanje od punoljetnog djeteta.

U konačnici, bez obzira na zakonske obaveze i različite stavove, mnogi su se složili u jednom – ne bi mogli da zanemare svoje stare i bespomoćne roditelje. “Ljudski je pomoći čovjeku u nevolji, a kamoli kada je to neko ko nam je podario život i očuvao kada mi to sami nismo mogli,” zaključio je jedan korisnik, sumirajući suštinu diskusije.

Ova rasprava podsjetila je na važnost balansiranja između očekivanja i obaveza u porodičnim odnosima. Dok zakoni propisuju određene obaveze, istinska briga i ljubav prema roditeljima i djeci prevazilaze zakonske norme, temeljeći se na međusobnom poštovanju, razumijevanju i empatiji.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here