Dugotrajan toplotni talas koji je zahvatio našu zemlju trajaće narednih sedam dana. Tokom ovog perioda, temperature će se kretati u tropskim okvirima kako tokom dana, tako i tokom noći. Prema najavama meteorologa, značajnije osveženje se ne očekuje uskoro. Ipak, prema proceni meteorologa amatera Marka Čubrila, kratkotrajno osveženje moglo bi da se desi krajem vikenda i početkom sledeće sedmice.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je najavio dugotrajan i izražen toplotni talas u Srbiji za narednih sedam dana. Tokom dana, vreme će biti pretežno sunčano sa najvišom dnevnom temperaturom koja će se kretati između 35 i 40 stepeni Celzijusa. Noći će u urbanim sredinama biti tropske, što dodatno otežava situaciju.

Za vikend i početkom sledeće sedmice, uz lokalni razvoj oblačnosti u popodnevnim satima na severu, zapadu i jugozapadu Srbije, moguće su retke pojave kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom. Međutim, ova pojava neće doneti značajnije osveženje.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je crveni meteoalarm koji ukazuje na ekstremno opasno vreme u celoj Srbiji, osim u zapadnim i jugozapadnim delovima zemlje. Ovaj alarm će biti na snazi naredna dva dana, što znači da se očekuju izuzetno visoke temperature koje mogu ugroziti zdravlje ljudi.

TOPLOTNI TALAS

Prema prognozi Marka Čubrila, neznatno osveženje možemo očekivati sredinom meseca. On ističe da će narednih dana biti pretežno sunčano i sve toplije. Maksimalne temperature će se prvo kretati između 32 i 38 stepeni Celzijusa, dok će krajem nedelje dostići između 35 i 41 stepen Celzijusa. Noćne temperature će takođe biti visoke, krećući se od 18 do 28 stepeni Celzijusa, sa najvišim vrednostima u većim gradovima.

Čubrilo navodi da bi blago osveženje moglo da se očekuje oko 15. jula, dok bi konkretnije osveženje moglo da stigne tek oko 22. jula. Retki pljuskovi su mogući tokom ovih dana, posebno u nedelju, 14. jula, ali oni neće doneti značajnije osveženje.

 

 

U ovakvim uslovima, važno je da se građani pridržavaju preporuka stručnjaka kako bi zaštitili svoje zdravlje. Preporučuje se izbegavanje boravka na otvorenom tokom najtoplijeg dela dana, unos dovoljno tečnosti, nošenje lagane i svetle odeće, te korišćenje krema za sunčanje. Takođe, važno je voditi računa o najugroženijim kategorijama stanovništva, kao što su deca, stariji i hronični bolesnici.

PLJUSKOVI

Kratkotrajni pljuskovi koji su najavljeni za severne, zapadne i jugozapadne delove Srbije, iako neće doneti značajnije osveženje, mogu pružiti kratkotrajni predah od visokih temperatura. Ipak, građani treba da budu oprezni jer su oluje praćene grmljavinom moguće, što može predstavljati dodatnu opasnost.

Ovaj period visokih temperatura zahteva dodatnu pažnju i pripremu. Pridržavanje saveta stručnjaka može pomoći u smanjenju rizika i očuvanju zdravlja tokom ovih izuzetno toplih dana.

Views: 1,109
Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here