Za samo deset mjeseci, “Zadruga” je svakodnevno plijenila preko milion gledalaca, a 77 takmičara se borilo za pobjedu. Neosporno je da je to najsporniji rijaliti na ovim prostorima, a trijumfalni pobjednik može biti samo jedan. Posljednjih mjeseci ankete su pokazivale njene šanse za pobjedu, ali je malo tko vjerovao da će Grgurić zaista otići sa 50.000 eura. Ključno je istaći da je među 15 superfinalistica Iva dobila nevjerovatnih 41 posto od ukupnog broja glasova.

Čak i oni koji su skeptični prema takvim formatima mogu prepoznati da su takmičari potpuno odsječeni od vanjskog svijeta, ali ipak postoje pojedinci poznati kao “ptice” koje povremeno ažuriraju takmičare o njihovoj poziciji među gledateljima. Nakon što su dobro uigrani igrači shvatili da novi takmičar brzo stiče naklonost javnosti, u igri su došle taktike ostalih učesnika.

 

 

Pribjegli su kampanjama omalovažavanja, pokušavajući narušiti Ivin ugled u vanjskom svijetu. Spustili su se tako nisko da su je etiketirali kao prostitutku, lansirali nacionalne uvrede, ismijavali njen izgled, pa čak i upuštali se u fizičke svađe. Međutim, njihovi napori su se samo izjalovili, jer se publika okupila iza Ive, žestoko je braneći.

 

 

Ovaj incident je primjer dobro uspostavljene strategije statusa žrtve u reality TV-u, koja se, kako svjedoče prošlogodišnji pobjednici, pokazuje kao krajnji put do pobjede. Finale rijalitija Zadruga 3 sa velikim uspehom proteklo je u prestižnim studijima Pink TV u Šimanovcima. Usred Ivine burne prošlosti, o kojoj je otvoreno govorila, on je ostao nepokolebljiv oslonac, bez obzira na njenu prijašnju vezu sa starijim muškarcem koji je prije sedam godina pružao finansijsku pomoć njenoj porodici. Iva je pred milionskom publikom hrabro izjavila da se ne boji tog muškarca i odlučno ustvrdila da nije prostitutka. Pojasnila je da, iako je pomagao njenoj porodici i njoj samoj, samo je tražio nešto zauzvrat.

Preporučujemo