U toplijim ljetnim mjesecima, samouvjereno se tušira više puta dnevno. Ali mnogi ljudi brinu o tome da li često tuširanje u ovoj sezoni može oštetiti našu kožu i koliko se zapravo preporučuje. Dr Predrag Majcen, stručni dermatovenerolog, stručno se pozabavio ovim problemom objašnjavajući uticaj tuširanja na našu kožu i faktore koji tome doprinose.Definitivno ću izvršiti ovaj zadatak bez ikakve sumnje. Dr Majcen je oštro upozorio na popularne kupke u Srbiji i istakao da učestalost tuširanja treba da zavisi od individualnih faktora kao što su ličnost, tip kože i vremenski uslovi.

 

Dok tuširanje jednom ili dva puta dnevno može imati pozitivne efekte na kožu, pretjerano tuširanje može dovesti do suhoće, iritacije, pa čak i pogoršanja stanja kože poput ekcema ili psorijaze. Dr Majcen je podvukao važnost održavanja higijene, a pritom je istakao i opasnosti od preteranog tuširanja. Osim toga, savjetovao je da se ne koriste gelovi, sapuni ili pjene jer mogu izazvati kontaktne alergije i upozorio da proizvodi za kupanje na bilju mogu izazvati alergijske reakcije kada su izloženi sunčevoj svjetlosti. Praksa lične higijene se razlikuje među pojedincima.

 

Dermatolozi izričito savjetuju da se djeca ne kupaju prekomjerno, posebno one s osjetljivom kožom i pojačanom aktivnošću znojnih žlijezda. U takvim slučajevima preporučuje se upotreba mlake vode i pazite da izbjegavate određena područja poput pazuha, genitalija i prepona.

Za žene sa većim grudima, ključno je da budu oprezne kada kupaju područje ispod grudi. Iako je voda općenito sigurna, važno je izbjegavati pretjeranu upotrebu kemijskih proizvoda jer mogu biti štetni. Dermatolozi toplo preporučuju namakanje u slanoj vodi kako biste poboljšali snagu mišića i zglobova, kao i poboljšali cirkulaciju. Dr Predrag Majcen snažno savjetuje da ostanete u vodi kako biste iskoristili ove prednosti.

Preporučujemo