Ljiljana Žikić Karađorđević, svojim životom i angažmanom, ostavila je dubok trag podrške Kosovu i stekla je titulu najljepše djevojke u bivšoj Jugoslaviji. Njena izvanredna ljepota bila je samo jedan aspekt njene ličnosti, jer je takođe bila poznata po hrabrosti i čvrstim stavovima. Tokom cijelog svog života, posvetila se borbi za Kosovo, ostavljajući neizbrisiv utisak na mnoge. Ljiljana je bila žena čija je harizma i energija privlačila mnoge. Iako je njen privatni život često bio obavijen tajnom, posebno njena ljubavna veza sa princem Tomislavom, izazivala je interesovanje javnosti. Detalji iz njenog privatnog života ostali su veoma skriveni.

Rođena je 9. marta 1957. godine u Kragujevcu. Bila je jedno od troje djece Živka Đogovića, vozača iz Hercegovine, i majke Milice, koja je poticala iz sela Žabare kod Topole. U mladosti je pohađala muzičku i baletsku školu i bila angažovana u pozorištu “Joakim Vujić” u Kragujevcu. Nakon razvoda roditelja, preselila se sa majkom, bratom i sestrom u selo Žabare. Nakon diplomiranja na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, Ljiljana je postala uspješna manekenka. Osvojila je titulu Miss SR Srbije 1978. godine i bila među finalistima na takmičenju “Miss Jugoslavije” iste godine. Njen izvanredan izgled omogućio joj je uspješnu karijeru u modelingu, sa brojnim pojavljivanjima u časopisima širom Jugoslavije.

Zanimljivo je napomenuti da je Ljiljanu privukao sam princ Tomislav Karađorđević. Postoje različite priče i glasine o njihovom ljubavnom odnosu. Princ Tomislav i Ljiljana prvi put su se upoznali 1993. godine u hramu Svetog Save na Vračaru, a godinu dana kasnije sreli su se ponovno u manastiru Milton u Torontu.

Njihova veza ostala je tajanstvena i intrigantna za javnost. Njena posvećenost Kosovu i hrabrost u suočavanju sa životnim izazovima ostavili su neizbrisiv trag na mnoge ljude, a Ljiljana Žikić Karađorđević će zauvijek ostati zapamćena kao simbol ljepote, hrabrosti i podrške svojoj zemlji.

Preporučujemo