Cijene goriva nastavljaju rasti, ali nažalost, čak i oni koji voze sporijim tempom bore se da efektivno smanje potrošnju goriva. Ipak, brojni vozači često zanemaruju postojanje opskurnog, ali sveprisutnog dugmeta u njihovim vozilima koje ima potencijal da značajno smanji potrošnju goriva. Postoji tajno dugme za klima uređaj koji garantovano smanjuje potrošnju goriva, posebno na kratkim putovanjima.

 

 

 

Generalno, sistem radi tako što uvlači spoljašnji vazduh i naknadno podešava njegovu temperaturu kroz mehanizme za grejanje ili hlađenje. Srećom, vozači imaju moć da sa sigurnošću odaberu opciju koja najbolje odgovara njihovim potrebama, iako ovaj metod troši veću količinu goriva u poređenju sa sistemom klimatizacije koji se oslanja na unutrašnje dovod vazduha u automobilu. Kada se aktivira, dugme za recirkulaciju vazduha omogućava klima uređaju da iskoristi vazduh koji je već prisutan u automobilu, efikasno uvučen kroz ventilacione otvore. Istovremeno, efikasno blokira ulazak bilo kakvog vanjskog zraka.

 

 

Obično postavljeno blizu točkića za klima uređaj, ovo dugme omogućava vozaču da bez napora podesi unutrašnju temperaturu, što je prikladno prikazano jasnim simbolom automobila sa strelicom. Korištenje dugmeta garantovano optimizira potrošnju goriva smanjenjem pritiska na motor automobila. Ovaj princip ostaje dosljedan čak i za električna vozila, jer će aktiviranje gumba smanjiti opterećenje baterije uzrokovano klima uređajem. Prema Bradley Jandou iz Kwik Fit-a, kompresoru je potrebna energija za rad klimatizacijskog sistema u vašem vozilu, što rezultira malom potrošnjom goriva kad god je sistem u upotrebi. Ovo potencijalno može smanjiti vašu potrošnju goriva do 10 posto, s izraženijim utjecajem koji se može primijetiti tokom kraćih putovanja.

 

 

Posebno na početku vašeg putovanja, klima uređaj ulaže značajan napor da brzo ohladi unutrašnjost na ugodnu temperaturu. “Klima uređaj koristi snagu iz motora, što povećava potrošnju goriva, tako da se ne smije koristiti osim ako nije zaista neophodno.

Preporučujemo