Mnogo je medicinskih fenomena širom svijeta, koji se jednostavno ne mogu opisati normalnim riječima. Svakako da naša današnja priča se kosi sa zdravim razumom, i da je prosto da djevojčica od 5 godina ostane u drugom stanju.

Tokom početka proleća 1939. godine, par koji je živeo u zabačenom selu u Peruu bio je uznemiren kada su otkrili da njihova petogodišnja ćerka ima abnormalno nategnut stomak. Zabrinuti da bi ova oteklina mogla ukazivati ​​na tumor, Tiburelo Medina i Viktorija Losea donijele su odluku da prevezu svoje malo dijete iz svoje kuće u Tikrapu kako bi potražile medicinsku pomoć od ljekara koji se nalazi u Limi.

U šokantnom preokretu događaja, doktor je došao do zapanjujućeg otkrića da Lina Medina, ćerka njenih roditelja, nosi trudnoću koja je dostigla sedam meseci. Dana 14. maja 1939. Medina je podvrgnuta carskom rezu i uspješno je rodila zdravog dječaka. Sa nepunih 5 godina, sedam meseci i 21 dan ušla je u istoriju kao najmlađa majka na svetu. Ovaj nesvakidašnji slučaj ostavio je pedijatre u nedoumici i privukao široku pažnju, uprkos averziji Medine i njene porodice prema reflektorima.

Čak i do danas, Medina je identitet oca držala u tajnosti, a ona i njena porodica ostali su nepokolebljivi u svom odbijanju da se bave medijima ili daju intervjue. Iako enigma oko najmlađe majke na svijetu i dalje postoji, nova otkrića su rasvijetlila kako je Lina Medina zatrudnjela i potencijalni identitet oca. Lina Medina je rođena 23. septembra 1933. godine u jednom od najsiromašnijih sela u Peruu. Bila je jedno od devetoro djece koju su rodile Tiburel Medina i Victoria Losea. Vijest o njenoj neočekivanoj trudnoći iznenadila je njenu porodicu i širu javnost, ali pedijatrijski endokrinolozi nisu bili potpuno zapanjeni idejom da dijete od 5 godina može zatrudnjeti.

Vjeruje se da je Medina bolovala od retkog genetskog poremećaja poznatog kao prerani pubertet, koji pokreće preranu transformaciju tijela djeteta u tijelo odrasle osobe (koja se javlja prije osme godine za djevojčice i prije devete godine za dječake). Kod dječaka se ovo stanje često manifestira kao dublji glas, uvećane genitalije i dlake na licu. Djevojčice, s druge strane, obično imaju ranu menstruaciju i razvoj grudi. Otprilike jedno od svakih 10.000 djece je pogođeno ovim stanjem, pri čemu je vjerovatnoća da će djevojčice biti pogođene deset puta veća od dječaka. Osnovni uzrok preranog puberteta često ostaje nepoznat, iako nedavna istraživanja sugeriraju da mlade djevojke koje su doživjele seksualno zlostavljanje mogu brže proći kroz pubertet u odnosu na svoje vršnjakinje. Shodno tome, postoje sumnje da bi intimni kontakt u ranoj dobi potencijalno mogao ubrzati početak preranog puberteta.

Dr. Edmundo Escomel, u svom izvještaju za medicinski časopis, otkrio je zapanjujući slučaj Line Medine, koja je, kako je navedeno, doživjela svoju početnu menstruaciju sa samo osam mjeseci. Međutim, oprečni izvori tvrde da je imala tri godine kada se to dogodilo. Bez obzira na to, početak menstruacije u tako mladoj dobi je nepojmljivo rano. Dalji pregled Medine u dobi od pet godina otkrio je prisustvo razvijenih grudi, širih kukova nego inače i uznapredovalog rasta kostiju. Uprkos ovim ranim fizičkim razvojima, važno je napomenuti da je ona nesumnjivo još uvijek bila malo dijete. Pojava preranog puberteta djelimično objašnjava kako je Medina zatrudnjela. Ipak, ovo objašnjenje ne objašnjava sve. Kako prenosi Sve što je zanimljivo, neko je morao da se upusti u seksualnu aktivnost sa njom, što nažalost, s obzirom na šanse od 100.000 prema 1, verovatno nije bio dečak sa istim stanjem kao ona.

Medina je odlučila da ne otkrije identitet oca niti da pruži detalje o napadu koji je rezultirao njenom trudnoćom, kako svojim ljekarima, tako i vlastima. Dr. Eskomel je napomenula da nije mogla dati konkretne odgovore kada su je pitali o svom ocu. Medinin otac, Tiburello, koji je radio kao lokalni kujundžija, nakratko je uhapšen zbog sumnje da je seksualno zlostavljao vlastito dijete. Međutim, on je pušten, a optužbe protiv njega su odbačene zbog nedostatka dokaza ili iskaza svjedoka koji ga terete. Tiburello Medina je oštro negirao da je ikada počinio takvo djelo protiv svoje kćeri. Uprkos izazovima koje su predstavljali Medinini prerano prošireni kukovi, dobila je odličnu medicinsku njegu, posebno s obzirom na vrijeme i lokaciju u kojoj je živjela. Kao rezultat toga, uspješno je rodila zdravog dječaka carskim rezom, jer bi joj bilo teško da prirodno rodi dijete u punoj veličini.

Linin novorođeni sin je dobio ime Gerardo, u čast doktora koji je prvobitno procijenio Medinu. Nakon što je otpušteno iz bolnice, dijete se vratilo u selo svoje porodice, Tikrapo. Nekoliko godina kasnije, Paul Kosak, stručnjak za obrazovanje djece sa Univerziteta Columbia, dobio je saglasnost da posjeti porodicu Medina. Kosak je primijetila da je najmlađa osoba koja je ikada rodila pokazala nivo inteligencije koji premašuje normu. Nadalje, istakao je da je beba odličnog zdravlja. “Porodica dijete smatra mlađim bratom, baš kao i Lina”, izvijestila je Kosak.

Preporučujemo