U nedavnoj pojavi koja je izazvala zabrinutost, Srbija je prijavila ponovnu pojavu velikog kašlja, koji se takođe naziva pertussis, nakon značajnog razmaka od 15 godina. Ova vrlo zarazna bolest predstavlja posebno ozbiljnu prijetnju za novorođenčad, što ovaj razvoj događaja čini još alarmantnijim.

 

Zabrinutost povećavaju uznemirujući podaci koji potiču iz susjedne regije, jer je Hrvatska već svjedočila zapanjujućim 114 slučajeva pertusisa. Tragično, u Bosni i Hercegovini je ovoj opasnoj bolesti u petak podlegla beba od dva i po mjeseca, koja nije primila neophodnu vakcinaciju i koja se bori sa drugim zdravstvenim komplikacijama.

 

U oktobru iste godine u Srbiji je zvanično dokumentovano ukupno 78 slučajeva velikog kašlja, pri čemu je većina slučajeva bila koncentrisana u glavnom gradu Beogradu. Iako je veliki kašalj poznat po svojoj iscrpljujućoj i dugotrajnoj prirodi, obično ne dovodi do ozbiljnih komplikacija. Ipak, predstavlja značajnu prijetnju za novorođenčad i malu djecu, čineći vakcinaciju ključnom metodom prevencije. Većina ljudi u Srbiji vakcinisana je protiv velikog kašlja, ali i dalje postoji rizik za one koji nisu primili sve potrebne doze ili uopšte nisu vakcinisani.

 

Roditeljima se toplo preporučuje da se pridržavaju rasporeda vakcinacije i osiguraju da njihova djeca redovno primaju vakcine kako bi ih zaštitili od ove bolesti. Od ključne je važnosti naglasiti da se primjena imunizacije protiv velikog kašlja jako preporučuje pojedincima svih uzrasta, uključujući i djecu i odrasle, budući da potentnost cjepiva ima tendenciju da opada tokom dužeg perioda. Osim toga, neophodno je prepoznati da simptomi slični simptomima velikog kašlja, koji proizlaze iz bilo virusnih ili bakterijskih infekcija, mogu trajati duže od nekoliko sedmica i zahtijevaju tačnu dijagnozu za učinkovito liječenje.

Preporučujemo