Prema ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, Rusija ima sposobnost da podstakne nove sukobe na Balkanu i Moldaviji kao sredstvo za skretanje globalnog fokusa sa tekućeg rata u Ukrajini. Danas je među pojedincima širom svijeta preovlađujući i stalni razgovori o krizi na Bliskom istoku.

 

 

Međutim, važno je napomenuti da ovo pitanje nije novijeg razvoja, niti je nešto što se pojavilo proteklih dana. U stvari, ovaj stalni sukob i stalno ratno stanje su već duže vrijeme dobro poznati globalnoj zajednici. Iznenađujuće, uprkos ovoj široko rasprostranjenoj svijesti, čini se da postoji kolektivna nevoljkost da se preduzmu odlučne akcije kako bi se zaustavila previranja. Ova inercija se može pripisati pogodnostima koje nudi, gdje se pojedinci mogu jednostavno osloniti na poznate mehanizme rješavanja problema bez istinskog traženja rješenja.

 

 

 

Kao što se i očekivalo, ova situacija je dovela do još jedne erupcije nasilja na Bliskom istoku, a mnogi su uvjereni da Rusija, u saradnji sa svojim saveznikom Iranom, igra značajnu ulogu u raspirivanju ovih nemira. Ovakve osjećaje dijelio je i Zelenski, koji se obratio grupi afričkih novinara, naglašavajući potrebu da se pažnja usmjeri na Balkan zbog vrijednih uvida koje posjeduju o ruskim planovima i aktivnostima u regionu.

 

 

Riječi Zelenskog služe kao ključno upozorenje koje nas poziva da skrenemo pažnju na Balkan. On naglašava hitnu potrebu da se prizna da Rusija pedantno strategira svoje akcije u ovom regionu. Ako međunarodna zajednica ne odgovori brzo, posljedice bi se mogle proširiti izvan Bliskog istoka, potencijalno eskalirajući u krizu sličnu sukobu na Balkanu. Uzbuna Zelenskog nije bez razloga, jer sugeriše da je Rusija još jednom pokazala sklonost ka preusmjeravanju pomoći, što dodatno podstiče njihove namjere i ambicije u tom području.

Preporučujemo