S približavanjem proljeća brojni će se pojedinci otisnuti u šume u potrazi za samoniklom biljkom srejmuš, koja se još naziva i divlji ili medvjeđi luk. Ovi raskošni i sočni zeleni listovi obično se konzumiraju sirovi u salatama ili se dodaju u razna jela poput umaka i supa.

S ovom biljkom treba biti oprezan jer naizgled bezazlene zamjene drugim sličnim biljkama mogu imati strašne posljedice po zdravlje, pa i život. Srceparajući incident dogodio se u Austriji, a rezultirao je nesretnom smrću starijeg para.

Njihov zlosretni pothvat doveo ih je do toga da sakupe biljku iz šume, greškom je identificirajući kao sriemuš, a zatim od nje pripreme juhu. Bez njihovog znanja, biljka s kojom su se susreli predstavljala je ozbiljnu prijetnju njihovoj dobrobit.

Ubrzo nakon što su jeli, primljeni su u bolnicu, a za par dana nastupila je njihova nesretna smrt. Iako obje biljke uspijevaju u usporedivim okruženjima, ključno je napomenuti da je mraz vrlo otrovan za ljude.

Samo konzumiranje jednog lista može rezultirati smrtnim ishodom. Evo nekoliko korisnih prijedloga za razlikovanje različitih opcija: Miris češnjaka je izrazito prisutan u Srijemušu, dok Mrazovac nema taj svojstveni miris. Srijemuš ima lancetaste listove sjajnog izgleda koji rastu svaki na svojoj stabljici, dok Mrazovac prikazuje međusobno povezane listove koji su tamniji i deblji, tvore kružni oblik.

Preporučujemo