Oni koji su živeli u vreme bivše Jugoslavije sigurno će pamtiti kultni vojnički pasulj koji se isključivo spremao u cenjenoj JNA. Danas, zahvaljujući neverovatnom kulinarskom sajtu i receptu koji je podelio jedan od briljantnih kuvara JNA, sada i civili imaju priliku da uživaju u ovom izuzetnom jelu. Prema receptu, ključno je potopiti pasulj u hladnu vodu, a pritom paziti da je prisutna dovoljna količina vode kako bi se spriječilo da pasulj sve upije i postane suv kada se proširi. Prvo, ključno je da namočeni pasulj držite na hladnom mestu 1-3 sata. Nakon toga ih ocijedite i prebacite u odgovarajuću posudu. Prelijte ih hladnom vodom i ostavite da se kuvaju 10 do 15 minuta.

 

 

Još jednom ocijedite vodu i prelijte zrna vrućom vodom, pazeći da potone. Zatim ubacite polovinu sitno nasjeckanog luka i dinstajte smjesu, povremeno dolivajući vruću vodu. Dodatno na polovinu zagrijane masti dodati preostali sitno nasjeckani crveni luk i sitne kockice ili narendanu šargarepu.

 

 

Sve zajedno pržite dok ne dobije blago zlatnu boju. Kada je pasulj napola skuvan, neophodno je dodati prženi luk, zatim šargarepu, suvu papriku (prethodno namočenu oko dva sata) i lovorov list. Preostalu masnoću pouzdano zagrijte i dodajte brašno, pržite ga dok malo ne porumeni.

 

Čim brašno porumeni, isključite vatru i odmah umiješajte protisnuti i sitno sjeckani bijeli luk i papriku u prahu, pazeći da se sve dobro sjedini. Kada pasulj omekša, samouvereno dodajte aditive za hranu i posip, vodeći računa da se brašna ne zgrudva. Ostavite pasulj da se kuva sa malo tečnosti još 20 minuta, a zatim samouvereno isključite vatru. Dodati mljeveni biber i sitno sjeckani peršun, kušati jelo, a po potrebi samouvjereno posoliti. Ovaj pasulj se može poslužiti kao samostalno jelo ili kao ukusan prilog uz šnicle sa sirom, ćufte, dinstanu junetinu, kuvanu sušenu svinjetinu i slična jela.

Preporučujemo