Penzioneri su definitivno najugroženija kategorija u cijelom društvu, a sa druge strane, koliko samo imaju mala primanja, oni su opet najredovnije platiše. Uvijek na dan penzije su prve na redu kada se trebajku platiti komunalije, onda se uzmu lijekovi i na kraju njima ne ostane skoro i ništa. Država pokušava koliko je to moguće da im izađe u susret i da im olakša život, a sada iz Srbije stižu jako lijepe vijesti po njih.

Starogradski umirovljenici od danas se mogu prijaviti za besplatnu provjeru sluha koju organizira Gradska općina Stari Grad u suradnji s Centrom za sluh u sklopu obilježavanja Svjetskog dana sluha i uha. Prijave traju do 8. ožujka.

11. ožujka bit će održane besplatne projekcije. Rastko Savić, predstavnik Centra za sluh, najavio je da se zainteresirani građani s prebivalištem u Starom gradu mogu prijaviti u Uslužnom centru općine do 8. ožujka putem kartice “Stari grad misli na vas”. Ispiti će se održati u skupštinskoj sali općine 11. ožujka, koja se nalazi u Makedonskoj 42.

Kako bi se spriječile gužve, obavijesti o terminima testiranja bit će poslane svim prijavljenim umirovljenicima. Savić je napomenuo da u svijetu postoji više od 466 milijuna ljudi koji imaju oštećenje sluha. Pregledi su zakazani za 11. ožujka, a u slučaju većeg interesa dogovorit će se i dopunski termini.

Skrećući pozornost na važnost održavanja dobrog sluha, cilj nam je motivirati pojedince da vode računa o stanju svojih slušnih sposobnosti, čak i ako ne zamijete pad. U našem Centru za sluh odredili smo cijeli mjesec ožujak za obilježavanje ove značajne prigode. Sugrađani treće životne dobi sutra će imati priliku obaviti besplatnu procjenu sluha, dobiti personalizirane upute od strane iskusnog akustičara te iskusiti probni rad do 14 dana bez naknade za slušna pomagala, najavio je Savić.

Po njegovom mišljenju, najveći prioritet za slušna pomagala je pružiti visoko prirodno iskustvo slušanja. Stoga je preporučljivo proći probno razdoblje od nekoliko dana sa slušnim pomagalom, omogućujući pojedincima da u potpunosti urone u slušno iskustvo koje ono pruža.

Korištenjem slušnog aparata osobe s oštećenjem sluha mogu postići osjećaj normalnosti u komunikaciji i potpuno se uključiti u sve aspekte života.

Savić pojašnjava da ako se potvrdi gubitak ili oštećenje sluha na oba uha kao posljedica navedenih čimbenika, preporučljivo je koristiti dva slušna aparata. Napominjemo da je u petak, 1. ožujka, objavljen preliminarni popis umirovljenika koji su dobili besplatnu rehabilitaciju u jednom od 25 lokalnih lječilišta.

Sukladno prethodnom priopćenju PIO fonda, osobe koje su umirovljenici, a nisu uvrštene na važeći popis, imaju mogućnost podnijeti prigovor povjerenstvu ako smatraju da ispunjavaju potrebne kriterije. Ova opcija je dostupna od danas do 8. ožujka. Povjerenstvo je dužno razmotriti i riješiti te pritužbe u roku od pet dana. Po ocjeni prigovora, povjerenstvo će obavijestiti pritužitelje i utvrditi konačnu rang listu umirovljenika koji su ostvarili pravo na besplatnu rehabilitaciju.

Dana 14. ožujka bit će objavljena konačna rang lista, a nedugo zatim Fond PIO počet će kontaktirati umirovljenike kako bi ih uputio na oporavak. Nakon što bude objavljena konačna rang lista za besplatno lječilište, umirovljenicima koji su ostvarili pravo na rehabilitaciju u lječilištu bit će dostavljene pismene obavijesti. Te će obavijesti uključivati ​​informacije o određenim područjima za rehabilitaciju i posebnim uslugama koje će im biti dostupne tijekom oporavka.

Nadalje, Fond PIO će dostaviti cjelovite popise korisnika koji su uspješno ostvarili svoja prava u centrima u Republici Hrvatskoj. Nakon toga, centri će stupiti u kontakt s korisnicima kako bi dogovorili obostrano pogodne termine u bliskoj budućnosti.

Preporučujemo