U sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, mnogi su se ljudi iz Bosne i Hercegovine uputili u inozemstvo, uglavnom u Njemačku, tražeći bolje životne uvjete i mogućnosti za zaradom. Odlazak je često značio napuštanje rodne grude i prodaju zemlje koju su generacijama obrađivali.

LIJEPA PRIČA

Jedna mala, ali značajna priča iz tog vremena ostala je zabilježena kao primjer poštovanja i tradicije među različitim narodima. Bošnjak je, u sedamdesetim godinama, kupio zemlju od Srbina koji je ranije živio na toj parceli. Priču je podijelio član viber grupe, naglašavajući važnost ovog događaja u obiteljskoj povijesti.

“Moj djed, inače musliman, kupio je zemlju od Srbina prije pedesetak godina”, počinje priču član grupe. “Godinama sam primijetio da prilikom obrade polja, djed ili otac uvijek zaobilaze jedan mali dio zemlje usred njive. Kao dijete, to me nije previše zanimalo, ali kad sam odrastao, pitao sam ih zašto to rade.”

Jednog dana, dok su zajedno pili kahvu, postavio je pitanje svom djedu. “Zašto preskačete dio njive u sredini?”, upitao je. Djed se nasmijao i odgovorio mu s posebnom pažnjom: “Vidiš sine, tu smo zemlju kupili od jednog Srbina. On je tu živio godinama, imao malu kuću na tom mjestu koje mi izbjegavamo. Kada nam je prodao zemlju i otišao u inozemstvo, srušio je staru kuću i prodao tu površinu kao njivu. Na tom mjestu je rođen, kršten, slavio krsnu slavu. To je njihov običaj, i nije pristojno orati ili obrađivati to mjesto. Možda to nekom nije važno, ali ja uvijek vodim računa o tome. Kad jednog dana ti budeš obrađivao zemlju, zapamti ovo i poštuj tradiciju.”

POŠTOVANJE

Priča o poštovanju prema mjestima koja su obilježena dugogodišnjim životom i obiteljskim uspomenama ostala je duboko urezana u sjećanju člana viber grupe. On i dalje slijedi primjer svojih starijih, njegujući poštovanje prema povijesnim i obiteljskim kontekstima svake parcele zemlje koju obrađuje.

Ova priča podsjeća nas na važnost kulturnog naslijeđa i međusobnog poštovanja, bez obzira na etničku pripadnost ili vjersku različitost. Ona također naglašava vrijednost očuvanja tradicije i obiteljskih vrijednosti koje prenose generacije.

Views: 155
Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here