Nadalje, osim prirodnih zagađivača zraka, postoje i umjetno proizvedeni zagađivači koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju ljudskom blagostanju. Uprkos svojim navodnim prednostima, osvježivači zraka zapravo mogu biti štetni. Pitanje zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru predstavlja veliku zabrinutost širom sveta, što dokazuje alarmantna statistika Svetske zdravstvene organizacije o približno 4,3 miliona smrtnih slučajeva godišnje koji se pripisuju ovom konkretnom problemu. Štetni utjecaji zagađenja zraka u zatvorenom prostoru su značajni i mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, uključujući respiratorne bolesti, srčani udar, pa čak i rak.

 

Većina osvježivača zraka, uključujući sprejeve, neutralizatore mirisa i slične proizvode, neučinkoviti su u uklanjanju neugodnih mirisa. Umjesto toga, oni samo nude kratkoročno rješenje prikrivanjem mirisa. Štaviše, poznato je da ovi proizvodi sadrže toksine koji doprinose zagađenju vazduha u zatvorenom prostoru, što potencijalno šteti ljudskom blagostanju. Brojne studije su nedvosmisleno pokazale prisustvo štetnih materija u osveživačima vazduha koje predstavljaju direktnu opasnost za ljudski organizam. Naučno je dokazano da su ove supstance, kao što su benzen, formaldehid, aceton, stiren, toluen, limonen, dihlorobenzen i ftalatni esteri, kancerogeni.

 

Osim toga, njihovo ispuštanje u zrak ne samo da doprinosi zagađenju okoliša već i ozbiljno ugrožava zdravlje ljudi. Ključno je napomenuti da određene hemikalije u ovim supstancama mogu biti posebno opasne za životinje. Ptice su često izložene dihlorobenzenu, hemikaliji koja je obično prisutna u osveživačima vazduha, koja predstavlja značajan rizik za njihove živote. Od svih osvježivača zraka, aerosolni su posebno opasni jer sadrže freone kao glavne sastojke.

Od presudne je važnosti odložiti dezodoranse i osvježivače zraka zbog njihovog štetnog utjecaja na okoliš i ličnu dobrobit. Stručnjaci snažno preporučuju izbjegavanje ovih proizvoda jer sadrže različite tvari koje mogu uzrokovati rak. Triklosan se posebno često spominje kao jedinjenje koje kompromituje imuni sistem, remeti hormone i eskalira rizik od raka.

 

Preporučujemo