Mnogo je repova ostalo iza Beoviziije, koja je u subotu navečer održana u Beogradu. Većina obične publike, ali i medija bilo je ubijeđeno u pobjedu Breskvice, međutim, pobjeda je totalno neočekivano otišla na drugu stranu. Mnogi su ubjeđeni da je Marija Šerifović kumovala ovakvom epilogu, te se zzbog istoga našla na udaru svih medija u Srbiji. Sve u svemu, Srbija ima predstavnika na ovogodišnjem Eurosongu.

Pjevačica Teya Dora izabrana je da ove godine predstavlja Srbiju na Eurosongu u Malmöu. Njena pjesma “Ramonda” ima značajno značenje i simboliku. Svjetska publika je ovu zvijezdu u usponu upoznala prošle godine kada je njena pjesma “Džanum” postala viralna i stekla ogromnu popularnost.

Ispod turobnog tona njezina glasa krije se priča o tuzi i melankoliji, ukorijenjena u dubinama njezine obiteljske povijesti.

Stihovi pjesme prevedeni su na 189 jezika diljem svijeta, što je izazvalo bezbroj postova na popularnim platformama društvenih medija poput Instagrama, Facebooka i TikToka. Tijekom raznih intervjua vođenih na Balkanu i šire, Teya Dora ispričala je brojne detalje o svom glazbenom školovanju i karijeri, no ostala je škrta na riječima o svom privatnom životu. No, nedavna slučajna objava u lokalnim borskim medijima rasvijetlila je krucijalni aspekt pjesme “Džanum”. Teya Dora se u ovom intervjuu prisjetila svog djetinjstva u Boru i drugim gradovima istočne Srbije i Timočke krajine. Često je pratila majku koja je u tom kraju radila kao novinarka Večernjih Novosti. Zanimljivo, čini se da je novinarka koja je vodila intervju imala osobnu vezu s Teyom Dorom od njezinih ranih godina. Ne samo da je uključio lijepu sliku Teye Dore u dobi od četiri ili pet godina, već je otkrio i identitete njezinih roditelja.

U njegovom spisu spominje se da su poznati i kao Borani. Autor priznaje njihovo poznavanje Teine majke Jasne, nekadašnje Jojić, kroz njen rad kao novinarka Večernjih novosti, gdje je opširno pratila Bor i Timočku krajinu. Osim toga, njen doprinos etnološkoj literaturi, posebno u oblasti vlaške magije, odigrao je značajnu ulogu u utvrđivanju kulturnog identiteta Vlaha i zalaganju za njihovo priznavanje kao nacionalne manjine u Srbiji. Novinar ističe i Teinog oca, talentiranog slikara i grafičkog dizajnera, kojeg Borčani pamte po svojim ikonskim logotipima koje je izradio za ustanove poput Muzeja rudarstva i metalurgije i Glazbene škole. Nadalje, proslavili su ga izložbe karikatura i izvanrednih ilustracija. Nažalost, Tein otac, Dragan Pavlovski Gandra, preminuo je 2021. godine, ostavivši iza sebe drage uspomene.

Evidentno je da Teya Dora ima velike poteškoće kada pjeva Džanum, o čemu je govorila u više intervjua. Ova pjesma služi kao bolni podsjetnik na tragičan gubitak koji je pretrpjela, a odsutnost osobe koju je duboko voljela da sudjeluje u njezinom uspjehu pojačava njezinu bol. Stoga nije ni čudo što Teya Dora dosljedno izvodi nastup ispunjen dubokom tugom u svom glasu.

Preporučujemo