On je sin sultana Omara Ali Saifuddiena III, koji ga je odabrao za nasljednika još u njegovoj mladosti. Nakon što je stekao privatno obrazovanje, Hasanal Bolkiah nastavio je školovanje u inozemstvu, uključujući Victoria Institution u Kuala Lumpuru, Malezija, i Kraljevsku vojnu akademiju u Sandhurstu, Engleska.

 

Trenutno, Sultan ima tri supruge i ukupno dvanaestoro djece – pet sinova i sedam kćeri. Njegovo golemo bogatstvo dolazi iz obilja nafte i prirodnog plina u Bruneju, čime postaje jednim od najbogatijih sultana na svijetu.

Impresivan detalj iz njegovog života je njegova raskošna rezidencija, koja se smatra najvećom privatnom rezidencijom na svijetu. Posjeduje nevjerojatnih 1.788 soba, 257 kupaonica i čak klimatizirane staje za 200 konja. Sultan Hasanal Bolkiah također je strastveni kolekcionar automobila s impresivnom zbirkom od preko 7.000 vozila, među kojima su mnogi luksuzni modeli. Njegova predanost Mercedesovim vozilima je toliko snažna da postaje najveći kolekcionar Mercedesovih vozila na svijetu. Unatoč svojem bogatstvu i raskošnom načinu života, Sultan Bolkiah suočava se s kritikama, posebno u vezi s pitanjima ljudskih prava i ograničenjima koja postoje u Bruneju, uključujući zabranu konzumacije alkohola, zabranu proslave Božića i ukrašavanja izloga prigodnim ukrasima.

Sultan Hasanal Bolkiah također je poznat po svojim luksuznim zabavama i ceremonijama, poput kraljevskog vjenčanja svog sina, koje se opisuje kao najraskošnije vjenčanje na svijetu. Njegovi sinovi, poput princa Azima, također su poznati po svojim ekstravagantnim zabavama koje privlače svjetski poznate osobe. Unatoč svojem golemom bogatstvu i luksuznom životu, Sultan Bolkiah suočava se s kontroverzama i kritikama zbog svog načina života i stava prema ljudskim pravima. Neki izvještaji iznose priče o nehumanim uvjetima rada i poniženjima na njegovom dvoru, što je rezultiralo ozbiljnim kritikama. Bez obzira na sve, Sultan Hasanal Bolkiah ostaje intrigantna i kontroverzna figura u svjetskoj politici i vladanju.

Preporučujemo