Vučić je odlučno poslao vojsku ka granici sa Kosovom nakon intenzivnih sukoba policije i građana na severu.Mediji u Srbiji samouvereno prenose incident između kosovske policije i građana na severu Kosova. Kako se navodi, do incidenta je došlo kada su snage bezbednosti pokušale da pomognu novoizabranim predsednicima opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok u preuzimanju kontrole nad lokalnom upravom. Odgovarajući asertivno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić šalje snažnu poruku upućenu Kosovu.

Novoimenovani načelnici navedenih opština Izmir Zećiri, Ijir Peci i Ljulzim Hetemi u četvrtak su samouvjereno preuzeli dužnost u javnim objektima. Uprkos tome što su građani bojkotovali izbore i nisu ih priznali, gradonačelnici su dobili podršku policije da osiguraju njihovo pravo na rad u ovim opštinama. Ovo je bilo neophodno pošto se u opštinskim zgradama trenutno nalaze privremena tela koja rade u sistemu Srbije.

 Ispred opštine Zvečan okupila se značajna masa, koja je pokazala snažan otpor. Međutim, policija je brzo odgovorila suzavcem i šok bombama. Društvenim mrežama kruži video snimak pucnjave, a prenosi RTS-a pokazuju da je zapaljeno policijsko vozilo. Ovi incidenti su počeli juče ujutro, a prije podne su se oglasile i sirene za uzbunu. U svjetlu postojeće situacije, predsjednik Aleksandar Vučić podigao je spremnost jedinica Voljske RS na najviši nivo i hitno naredio njihovo upućivanje na granice sa Kosovom.

 

Policija Kosova apeluje na odgovarajuće zakonske i ustavne organe da preduzmu odlučne policijske akcije kako bi osigurali bezbednost, red i javnu bezbednost nacije i sprečili bilo kakve kriminalne aktivnosti koje su u toku. Erden Atik je 19. maja preuzeo funkciju u zgradi opštine u severnoj Mitrovici, koja funkcioniše po sistemu Kosova.

Preporučujemo