U Srbiji je zadnjih 7 dana itekako napeto po pitanju muzike. Vjerujemo da ste apsolutno svi upućeni u to, da se trenutno održava polufinale Beovizije, takmičenje, koja će pjesma da ode na Eurosong ove godine. Po svemu do sada viđenom, glavni favorit je popularna pjevačica-Breskvica. 

Brojne javne osobe uputile su podršku svojim kolegama sudionicima Eurosonga. Iznimno talentirana pjevačica Teya Dora pokazala je svoje nevjerojatno umijeće i sa svojom zadivljujućom pjesmom “Ramonda” stigla do finala. Među onima koji su stali iza Teye Dore bili su Anastasia Gudelj, Igor Panić Nući, Mihajlo Veruović Vojaž, Relja Popović, Nikolija Jovanović, pa čak i Seka Aleksić, kojoj se jako divi iako nema osobne veze. Seka Aleksić je Teyi Dori uputila iskrene riječi ohrabrenja koje su na nju ostavile dubok utisak. Dodatno, Anđela Ignjatović Breskvica dobila je podršku od Seke Aleksić, Slobe Radanovića, Svetlane Cece Ražnatović, Veljka Ražnatovića i drugih. No uz njezinu konkurenticu odlučio je stati bivši dečko Teye Dore, Vojaž, a podršku su joj dale Milica Zavetnica, Danica Crnogorčević i najbolja prijateljica Teye Dore, Ema Radujko. Vrijedi napomenuti da su svi oni dali svoj glas i Breskvi.

Breskvica i Teya Dora dobili su podršku Sanje Vučić, koja je dvaput predstavljala Srbiju na Eurosongu. Dok je Marija Šerifović odlučila da ne otkriva svoje favorite, pohvalila je Zorju Pajić, bivšu učesnicu takmičenja “Zvezde Granda”. Potporu Zorji iskazao je i Luk Blek, a tu su i Konstraka, Teya Dora i Filip Baloš. Vrijedi napomenuti da su mnogi od tih pojedinaca bili impresionirani i Konstrakinim nastupom.

Na svoj tipičan način, Jelena Karleuša je sasvim jasno iznijela svoj stav. Nije štedjela za Breskvicu, ustvrdivši da je njezinoj karijeri došao kraj. S druge strane, javno je iskazala podršku Teyi Dori, Leni Kovačević, Zorji i Džorjiju. Mladi Džorji dobio je podršku svog prijatelja i kolege Sergeja Pajića, ali i kolega glazbenika iz natjecanja koje ga je proslavilo, a koje sada vodi. S obzirom da je finale natjecanja za “Pjesmu Eurovizije” pred vratima, dvije predvodnice su nedvojbeno Breskvica i Teya Dora. Breskvica je u prvom polufinalu predstavila pjesmu “Orlovo gnijezdo”, dok je Teya Dora sinoć izvela pjesmu “Ramonda”.

Ove dvije pjesme pokazuju oštre kontraste. Unatoč razlikama u emocijama, izvedbi, pa čak i kostimima, dijele zajedničku nit – domoljublje. Svaka pjesma, na svoj jedinstveni način, slavi našu povijest, kulturu, tradiciju i suštinu onoga što jesmo – našu glazbu, jezik i univerzalne emocije koje svi doživljavamo. Iako oba umjetnika svojom glazbom prenose istu poruku, reakcije koje dobivaju izrazito su različite. Dok Peach mnogi obožavaju, na društvenim mrežama sve je više onih koji je kritiziraju i srame. S druge strane, Teya Dori očekivano će osigurati drugo mjesto, a većina ju na društvenim mrežama obasipa hvalospjevima, očarani njezinim emocijama nabijenim nastupom koji izaziva suze.

Koje su zajedničke točke između ove dvije pjesme?

U cijeloj pjesmi Breskvica svoje motive prešućuje, nikada ih eksplicitno ne navodi. Ona koristi slike orla, crnih ptica i vedrog neba, što mnogi tumače kao metaforu za bombardiranje i nadu u svjetliju budućnost, gdje će se vratiti jasnoća.

Cvijet poznat kao jorgovan Ramonda ima značajnu povijesnu vezu s Drugim svjetskim ratom, služeći kao simbol i Dana primirja i koncepta obnove nakon razaranja. Predstavlja uvjerenje da će naša budućnost biti svijetla i bez nemira. Nasuprot tome, izvedba Teye Dore poprima suvremeniji i tmurniji ton, izazivajući duboke emocije. S druge strane, Breskvičin nastup karakterizira njeno živopisno bijelo ruho i snažan vokal, koji ima za cilj pobuditi ponos i osjećaj srpskog identiteta, a da publiku ne optereti teškim emocijama.

Ocjene nastupa Breskvice i Teye Dorini donijele su različite kritike. Kritičari Breskvice bili su osjetno oštriji u odnosu na one Teye Dorini. Pjesma Teye Dorini, “Ramonda”, besprijekorno je usklađena s njezinim prepoznatljivim mračnim stilom i dijeli sličnosti s emotivno nabijenom i melodičnom “Džanumom”, pjesmom koja ju je dovela do međunarodnog priznanja. Nasuprot tome, ponuda Breskvice zaostaje za uvriježenim standardima. Odmaknuvši se od svoje uobičajene osobe u minici i živih ljetnih melodija, umjesto toga predstavlja ponosnu himnu koja utjelovljuje duh naroda, odjenuvši dugu bijelu haljinu koja podsjeća na Bijelog anđela. Ovo odstupanje od njezina tipičnog stila izazvalo je negativne komentare, a mnogi nagađaju da je riječ o proračunatom potezu kako bi se prikupili glasovi i umirila šira publika. Ipak, ostaje činjenica da je njena pjesma dobro prihvaćena od strane značajnog broja pojedinaca, što ju čini izrazitim favoritom i publike i kladionica.

Preporučujemo