Domenica Ercolani, italijanska državljanka, preminula je u gradu Pesaro u nevjerovatnoj starosti od 114 godina, prenijela je danas agencija Ansa. Ercolani, koja je porijeklom iz Urbina u Italiji, došla je na ovaj svijet 3. jula 1910. godine, što je čini jednim od najdugovječnijih pojedinaca u zemlji, rangirajući se kao drugi najstariji.

 

 

 

 

 

Bila je udata žena koja je svoj život posvetila brizi o svom domaćinstvu i izdržavanju muža, koji je bio na poziciji upravnika na željezničkoj stanici. Tokom svog braka, ostala je ukorijenjena u pokrajini Pesaro Urbino i nikada nije izašla van njenih granica. Duži vremenski period živjela je kao udovica, a njena odana 87-godišnja kćerka Alessandra Rupalti je svim srcem preuzela odgovornost brige o njoj.

 

 

 

Prema rečima njenog porodičnog lekara, dr Danila De Santija, Ercolani je preminula prirodnim uzrocima povezanim sa starošću. Nadalje, naglasio je da je ona oduvijek bila snažnog zdravlja i da je bila izuzetno fit tokom cijelog života. Doktor je izrazio strahopoštovanje prema izuzetnom biću, poznatom po svom izvanrednom raspoloženju, jer su otkrili da ova osoba tokom čitavog svog postojanja nikada nije konzumirala nikakve lijekove, te da je zapanjujuće uspjela da napreduje impresivnih 113 godina.

 

 

 

U izjavi je naveo da Erkolani nije pušač i da je preferirala uživanje u laganim obrocima uz čašu vina. Nadalje, Ercolani je proživjela  tri razorne epidemije koje su ostavile neizbrisiv utjecaj na globalno zdravlje i društvo. Prvi od njih bio je ozloglašeni španski grip, koji je pustošio svijet od 1918. do 1920. godine, odnio je milione života i ostavio trajni ožiljak u kolektivnom sjećanju čovječanstva. Ercolani ne samo da je preživjela ovaj katastrofalni događaj, već je i svjedočio otpornosti i snazi ​​ljudskog duha u suočavanju s takvim nedaćama. A sada, u najnovijem poglavlju svog izuzetnog života, Ercolani se našao usred pandemije COVID-19 bez presedana.

 

 

 

 

 

 

 

Preporučujemo