Jako puno je mladih glumaca koji su napravili sjajne uloge kao dijete, ali nakon toga im se gubi skoro svaki trag. Vjerujemo da svako na svijetu zna za film “Sam u kući”, i glavnog glumca iz ovoga filma. Ostvario je planetarni uspjeh, a nakon toga mu se gubi svaki trag.

Marko Ratić je s osam godina debitirao u filmu “Kraj rata” uz renomirane glumce Velimira Batu Živojinovića i Nedu Arnerić, što je pridonijelo njegovoj ranoj popularnosti kao dječjeg glumca, nakon ranijih uspjeha u filmu film “Čavka”.

O njegovom osobnom životu malo se zna, no dobro je poznato da je svoju obitelj mogao uzdržavati zahvaljujući redatelju Draganu Kresoji. Dječakov život odražava njegovu tužnu priču, s obratom. Redatelj Dragan Kresoja tražio je dječaka iz Hercegovine koji bi tumačio lik Vukole. No, ne mogavši ​​pronaći pravu figuru, vratio se u Beograd. Tu, u srcu grada, naletio je na Marka, koji je sam lutao ulicama. Zaintrigiran, Marku je uputio poziv na audiciju za film s Velimirom Batom Živojinovićem u glavnoj ulozi. Markovi roditelji bili su presretni što je njihov sin dobio tu ulogu, jer je to bio prijeko potreban izvor prihoda za obitelj. Godinama kasnije, Marko će dobiti još jednu ulogu Čavke u istoimenoj predstavi Miloša Radivojevića.

Ova mu je prilika omogućila da svoju obitelj preseli u novi dom, gdje su konačno mogli doživjeti osjećaj normalnosti. Marko je vrlo brzo postao jedan od najomiljenijih mladih glumaca 1980-ih. Markov trijumf na filmskom festivalu u Nišu rezultirao je osvajanjem prvog mjesta i obiljem filmskih ponuda. Nakon uspjeha, Marko preuzima ulogu Laze Lazarevića u televizijskom filmu “Tajna Laze Lazarevića” (1986.) redatelja Aleksandra Đorđevića. Nastavljajući svoj glumački put, Marko Ratić tumači lik Gregora u filmu “Dogodilo se danas” (1987.) Miroslava Lekića. Godina 1990. bila je značajna prekretnica za Marka jer je donio odluku o odlasku iz glumačke profesije i povlačenju iz javnosti. Tih ratnih godina Marko je ostao u Beogradu, živeći privatnim životom s malo podataka o njemu. Gadio je intervjue, au rujnu 2013. nažalost je objavljeno da je preminuo od teške i neizlječive bolesti. Marko je prerano preminuo u 38. godini života, a na sprovodu su bili samo najbliži. Velimir Bata Živojinović (1933-2016), legendarna ličnost domaćeg glumišta, bio je neizostavna pojava u svijetu filma.

BONUS VIJEST:

Tijekom svoje slavne karijere utjelovio je više od 300 likova, urezavši svoje ime u anale nacionalne kinematografije. Njegovi nezaboravni stihovi nastavljaju se prepričavati i stekli su legendarni status. Njegova obitelj jučer je otkrila da će mu se ispuniti posljednja želja da bude pokopan uz voljenu suprugu Julijanu Lulu Živojinović. Ispunjenje njegove posljednje želje je na pomolu.

Do 1. svibnja njegovi će posmrtni ostaci biti prevezeni u rodno mjesto Koraćicu, gdje će na ulazu u crkvu Presvetog Trojstva naći vječni počinak uz voljenu suprugu. S ovog posljednjeg počivališta njihov će grob pružati miran pogled na dragi dom koji su često posjećivali, utočište mira.

Malo je poznata činjenica da glasoviti Valter zapravo nije rođen u Koraćici, kako mnogi vjeruju, već u vlaku. Ovo otkriće u razgovoru za Kurir potvrdio je njegov sin Miljko Živojinović. Valterov djed, koji je bio poznat i kao Baja i bio je tjelohranitelj Nikole Pašića, često je ljude pozdravljao rečenicom “Gdje si bajo? Kako si bajo?” S obzirom na njegov nadimak, zvali su ga sudski izvršitelj. Valter i njegova trudna supruga, koja je već imala dvije kćeri, putovali su nekim poslom u Jagodin kad je ona u vlaku dobila trudove.

U to vrijeme nije bio običaj da se odmah upisuje rođenje, pa su sina Batu po povratku upisali u crkvi u Koraćici. Ipak, neki dokumenti, poput indeksa, pokazuju da je rođen u Svetozarevu (Jagodina), kako objašnjava Miljko u razgovoru za Kurir.

U tom razdoblju nije bilo uobičajeno da se djeca odmah upisuju u službene evidencije. Stoga je Batina registracija bila u crkvi u Koraćici po povratku. U matičnoj knjizi rođenih jasno stoji da je rođen u Koraćici. Međutim, neki dokumenti, poput indeksa, pokazuju da je njegovo rodno mesto Svetozarevo (Jagodina), kako je Miljko precizirao za Kurir.

 

Preporučujemo