Kada je zimnica u pitanju, kiseli kupus je esencijalni sastojak bez kojeg jednostavno ne možemo. Ako planirate da obrađujete zimsku baštu ove godine, ključno je osigurati da se cijeli proces kiseljenja obavi ispravno kako biste izbjegli bilo kakvo kvarenje.

 

 

 

Kada je u pitanju odabir kupusa za kiseljenje, preporučljivo je odlučiti se za srednje i kasne sorte bijelog kupusa jer imaju veći sadržaj šećera, što je neophodno za proces fermentacije. Važno je osigurati da glavice kupusa budu debele i da imaju čvrste listove, izbjegavajući korištenje bilo kakvog grubog gornjeg ili oboljelog lišća. Kada je u pitanju kiseljenje kupusa za pripremu kiselog kupusa, dodavanje soli je ključno i za okus i za očuvanje. Obično se preporučuje kašika soli za svaki kilogram upotrebljenog kupusa. Osim soli, u receptu se obično uključuje i šagren, sa omjerom od oko 100 grama po kilogramu kupusa.

 

 

 

Međutim, ako bačva nije dostupna, staklene tegle ili emajlirane posude također mogu biti prikladne alternative. Važno je izbjegavati korištenje aluminijskih posuda jer one mogu uzrokovati promjenu boje kupusa i neprijatan okus. Tokom perioda kiseljenja, koji obično traje između 2-7 dana, važno je redovno skidati penu koja se može formirati na površini. Ovaj korak je posebno važan za seckani iseckan kupus. Međutim, ako kiselite cijele glavice kupusa, morat ćete ostaviti najmanje dvije sedmice da se proces završi.

 

 

 

Ovo produženo trajanje je neophodno da bi se obezbedilo pravilno kiseljenje celih glavica. Kupus je moguće kiseliti bez soli tako što ćete jednostavno napuniti posudu kipućom vodom i ostaviti da ostane pod pritiskom. Međutim, važno je biti oprezan jer ova metoda rezultira kiselim kupusom koji ima kraći rok trajanja u odnosu na tradicionalni ukiseljeni kupus, jer sol djeluje kao prirodni konzervans.

Preporučujemo