Osećati glad od trenutka kada se probudite i podnositi je tokom dana nije puka slučajnost. To proizlazi iz različitih faktora koji nadilaze jednostavno jedenje dovoljno hrane da zadovoljite svoj apetit. Iako je istina da se zbog određenih vrsta hrane možete osjećati nezadovoljno, postoje i osnovni razlozi, često složeniji, koji ometaju vaše napore za mršavljenje.

 

Ruska nutricionistkinja Irina Borodina identifikovala je četiri osnovna faktora koji mogu izazvati uporno osećanje gladi, uprkos tome što je nedavno konzumirala obrok. Ovi faktori predstavljaju značajne izazove pojedincima koji pokušavaju da smršaju, čineći njihov trud naizgled uzaludan. Loša prehrana može biti faktor koji doprinosi učestalom osjećaju gladi, tvrde nutricionisti. Konzumiranje prevelikih količina jednostavnih ugljikohidrata može dovesti do brzih fluktuacija nivoa šećera u krvi, uzrokujući da se glad pojavi ubrzo nakon obroka poput doručka ili ručka.

 

 

 

Postoji nekoliko drugih faktora koji obično doprinose ovom problemu, a to su stres, nedovoljan unos vlakana i nedostatak zdravih masti. U slučajevima kada je nivo kortizola u tijelu povišen, pojedinci imaju tendenciju da iskuse povećanu žudnju za raznim vrstama hrane, uključujući nezdrave opcije poput brze hrane. Istovremeno, u smislu ishrane, produžava se proces varenja složenih ugljenih hidrata i vlakana, što rezultira produženim osećajem sitosti. U svjetlu ovog aspekta, nutricionist je preporučio uključivanje veće količine voća, povrća i mahunarki u svoju ishranu. Pored razgovora o odbijanju hrane, govornik se dotakao i teme zdravih masti i njihove koristi za organizam. Ove korisne masti mogu se naći u raznim izvorima kao što su maslinovo ulje, avokado, lanene sjemenke, suncokret i pistacije. Govornik je naglasio da ove masti imaju sposobnost da smanje upalne procese u tijelu, ističući njihov značaj za cjelokupno zdravlje i dobrobit.

 

 

 

Prema riječima stručnjaka, vrijeme naših obroka igra ključnu ulogu u određivanju nivoa gladi tokom dana.

Preporučujemo