Novak Đoković apsolutno zaslužuje penziju od države Srbije, ali je nažalost, zbog greške Teniskog saveza Srbije, ne prima. Milorad Čavić nije jedini srpski vrhunski sportista koji greškom njegovog matičnog saveza nije počeo da prima nacionalnu sportsku penziju sa 35 godina. Proslavljeni teniser Novak Đoković, koji se smatra jednim od najvećih u Istorija se suočava sa sličnom nevoljom, kako je otkrio Sport klub. Teniski savez Srbije, kao ni Plivački savez Srbije, nije dostavio potrebnu dokumentaciju za Novakovu bronzu iz Pekinga u navedenom roku.

 

Uredba je revidirana u aprilu 2009. godine, jasno navodeći da uspješni sportisti imaju pravo na status “penzionera” nakon što navrše 40 godina. Rok za prijavu je čvrsto određen mjesec dana nakon donošenja nove uredbe, ne ostavljajući mjesta sumnji da ni Čavić ni Đoković neće biti pogođeni starim propisom. Novak Đoković je odlučno tvrdio da bi, da se sve odvijalo u skladu sa propisima, nesumnjivo otišao u penziju 22. maja 2022. godine, tačnije na svoj 35. rođendan.

 

Kao nosilac impresivnih 23 grend slem titule, već je izgubio neverovatnih 14 mesečnih primanja što je ekvivalentno dve prosečne srpske plate iz prethodne godine. Ukoliko se ne izvrše potrebne korekcije mimo zacrtanih odredbi, on će do svoje 40. godine neminovno izgubiti pozamašnu sumu od ukupno 60 penzija. Samim tim, biće uskraćen za nekoliko miliona dinara. Tadašnje rukovodstvo Plivačkog i teniskog saveza Srbije napravilo je značajne greške.

 

Milorad Čavić je odlučan da pravdu potraži na sportskom sudu protiv Plivačkog saveza Srbije, dok je Đoković odlučio da ne komentariše ovu stvar. Bez sumnje, Đoković i Čavić su bez muke osigurali svoje olimpijske medalje, dok su se nosioci granskih saveza suočili sa ogromnim izazovima jednostavnog podnošenja usamljenog dokumenta Ministarstvu omladine i sporta.

Preporučujemo