Kako nas zimska sezona obavija, a živa se spušta ispod nule, neizbježno se javlja mnoštvo izazova. Među njima, hladne temperature uzrokuju nesretno stvrdnjavanje vode unutar sajle, zbog čega se oni koji u predvečerje aktiviraju ručnu kočnicu suočavaju sa strašnom preprekom kada ujutro pokušavaju da pokrenu vozilo. Tokom zimske sezone, brojni vozači se suočavaju s neugodnostima dok se kreću po zaleđenim putevima. Jedan od ključnih savjeta na koji treba obratiti pažnju tokom ovih hladnih dana je suzdržavanje od upotrebe ručne kočnice. Pridržavajući se ovog savjeta, možete spriječiti smrzavanje sajle kočnice preko noći, osiguravajući da ujutro možete bez napora otpustiti kočnicu.

 

 

Važno je napomenuti da nemaju svi pristup garažnim objektima, zbog čega su njihova vozila podložna takvim komplikacijama. Uz to, zamrzavanje sajle kočnice može se proširiti na kritične komponente odgovorne za osiguranje kotača, odnosno na oblogu kočnice i disk ili bubanj, što dodatno pogoršava problem.

 

U početku je preporučljivo upravljati vozilom s krajnjom pažnjom, lagano ga gurajući naprijed-nazad, osiguravajući minimalno opterećenje kočionog sistema. Ponavljanje ovog procesa više puta će dati povoljne rezultate. Za nesmetan nastavak rada automobila, preporučuje se da mu obezbedite odgovarajuću toplinu, po mogućnosti u udobnosti garaže. U slučaju da se kočnica ne otpusti, korištenje produžnog kabela za spajanje fena pokazalo se efikasnim rješenjem.

 

 

Usmjeravanjem toka zagrijanog zraka prema kotačima pogođenim kočnicama, posebno stražnjim, led koji okružuje kočioni mehanizam će se brzo raspršiti, vraćajući optimalnu funkcionalnost. Brojni vlasnici automobila susreću se sa neugodnošću smrznute ručne kočnice tokom zimske sezone. Iako je nekada preovladavao među stojanidima i jugicima, kao i drugim uporedivim modelima iz druge polovine prošlog veka, vredi napomenuti da ovaj problem postoji u širokom spektru vozila u Srbiji, s obzirom da je njihova prosečna starost prelazi 15 godina.