Sve veći broj mladih ljudi koji postaju žrtve raka debelog crijeva je potresna statistika koja se ne može zanemariti. Godišnje u našoj zemlji od ove bolesti oboli preko 4000 ljudi. Istraživanjem je utvrđeno da je rak debelog crijeva češći kod muškaraca nego kod žena.

Nažalost, bilježi se i stalni porast pojave raka debelog crijeva. Iako je točan uzrok ove bolesti još uvijek nepoznat, dr. Davorin Radosavljević ističe prisutnost međusobno povezanih čimbenika kod svih vrsta raka.

“Dokazi koje imamo temelje se na okolnostima i ne dopuštaju nam da definitivno tvrdimo da crveno meso izravno dovodi do raka debelog crijeva ili da sjedenje umjesto hodanja predstavlja značajan rizik.

Valja napomenuti da su određene navike poput pušenja, prekomjerne konzumacije alkohola, konzumiranja masne i začinjene hrane te redovite konzumacije mesnih prerađevina identificirali dr. Davorin Radosavljević, ravnatelj Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za medicinsku onkologiju.

Ove nalaze podupiru studije provedene u okviru RTS projekta, koje su uočile veću učestalost pacijenata s rakom debelog crijeva koji pokazuju ove navike. Kako bi se osiguralo pravovremeno otkrivanje ove bolesti, ključno je pomno pratiti simptome i uspostaviti program ranog otkrivanja.

Preporučujemo