Lak način da saznate u kakvom je stanju vaše srce otkriva čuveni srpski ljekar prof. Petar Otašević. Vježbanje je zdravo za psihofizičko stanje, ali prije nego što krenete u teretanu potrebno je da provjerite svoje opšte zdravstveno stanje, odnosno uradite kardiološki pregled koji podrazumijeva provjeru krvnog pritiska, laboratoriju, EKG i ultrazvuk srca, savjetuje stručnjak Odlazak u teretanu se savjetuje svima, ali pošto naporno vježbanje pod teretom može izazvati različite zdravstvene tegobe, posebno srca, potrebno je umreti i kontrolisati vježbati.

 

Kada je obuka u pitanju, prof. dr Petar Otašević, specijalista interne medicine sa subspecijalizacijom kardiologije i vanredni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, u intervjuu za “Mondo” kaže da ljekari apsolutno preporučuju vježbanje, ali da u slučaju srednjih ili starijih osoba potrebno je prethodno izvršiti individualni zdravstveni pregled. „Vježbanje je nešto što mi ljekari savjetujemo svima, pored izbjegavanja brže hrane i uopšte svake hrane koja sadrži veliku količinu masti, šećera ili ugljenih hidrata.

 

Preporuka su redovne vežbe u trajanju do 150 minuta nedeljno, ali to ne mora da bude trening u teretani, već je to bila koja vrsta fizičke aktivnosti po sopstvenom izboru, kao što su hodanje, brzo hodanje, trčanje, vožnja bicikla itd. , kaže doktor. Međutim, kako savjetuje, potrebna je određena doza opreza i prethodna kontrola, posebno kada je riječ o srednjem stanovništvu.

 

 

„Ako ste srednjih godina, prije nego što odlučite da počnete vježbati, posebno ako planirate da idete u teretanu, bilo bi dobro da provjerite opšte zdravstveno stanje, odnosno uradite kardiološki pregled koji podrazumijeva provjeru krvnog pritiska, laboratoriju, EKG i ultrazvuk srca, da biste utvrdili da li je vježba bezbjedna za vas i kojim tempom treba da vježbate“, savjetuje stručnjak iz MONDO-a.

Preporučujemo