Kao što i sami možete da primjetite u nastavku našeg današnjega članka govorićemo o malim privrednicima u našoj regiji., Jako je teško da se danas izbori sa konkurencijom, te da naplatite svoj trud i rad. Prije par dana smo pisali o čovjeku iz Bosne i Hercegovine, koji je podigao kredit, zaposlio 10 ljudi te je otvorio vjerovali ili ne-rudnik. Posao mu za sada ide jako dobro i ne žali se.

Aleksandrovačka Župa godinama je poznata po izuzetnom vinu, vrhunskom grožđu i marljivim vinogradarima. Ova je zemlja blagoslovljena obiljem sunca, savršenim brežuljkastim krajolikom za uzgoj vinove loze i plodnim tlom koje pruža sve potrebne elemente za proizvodnju obilnog i visokokvalitetnog grožđa.

U svakom kućanstvu postoji barem jedna rešetka za vinovu lozu. Među vinogradarima je i Vladimir Smiljković, 33-godišnji Drenčanin i sadašnji vlasnik obiteljske vinarije Smiljković. Kao četvrta generacija koja se upustila u ovaj pothvat, Vladimir je postigao zapažene uspjehe, zasluživši cijenjena priznanja i nagrade za svoja iznimna vina Smiljković. Smještena samo 2,5 km od centra Aleksandrovca, u neposrednoj blizini manastira Drenča i crkve Vavedenja Blažene Djevice Marije, obiteljska vinarija Smiljković krasi slikovit položaj. Smješten usred prekrasnih brežuljaka i uz mirnu rijeku, odiše atmosferom savršenom za opuštanje i pomlađivanje.

Vladimirova priča započinje isticanjem božanskog dara naše župe koja je savršeno pogodna za uzgoj vinograda i proizvodnju vrhunskih vina. Ovo područje ističe se obiljem sunca tijekom cijele godine i optimalnom nadmorskom visinom za uzgoj vinove loze koja se kreće od 300 do 500 metara nadmorske visine.

Tijekom mjeseca veljače u vinogradu vrvi od aktivnosti. Pitoreskne zimske dane majstori vrijedno koriste za izgradnju podzida iza vinarije, a pri kraju je i dovršetak apartmana. Nakon gotovo desetljeća provedenog u Beogradu, Vladimir je odlučio napustiti rodni Aleksandrovac i krenuti u voćarsko školovanje. Vrijeme provedeno na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu pružilo mu je neprocjenjivo teoretsko i praktično znanje koje je rado nosio kući kako bi doprinio dugogodišnjoj obiteljskoj tradiciji vinarstva. Vladimirov otac Predrag 2004. godine zasadio je prve moderne vinove loze na 2,5 hektara, među kojima su sorte merlot, tamjanika, cabernet i talijanski rizling. Međutim, njihova nastojanja tu nisu prestala. Prije samo tri godine krenuli su u izgradnju novog vinograda površine 0,5 hektara s autohtonim sortama tamjanika i prokupac.

Kako bi naglasio opsežnu lozu predaka u području vinarstva, Vladimir je preuzeo na sebe izradu prepoznatljivog znaka za obiteljski vinograd. Unutar podruma, gdje su pomno pohranjene vinske bačve i boce, pozornost odmah privlači istaknuta fotografija s ispruženom ljudskom rukom. Ova palma, koja služi kao prikaz obiteljskog stabla, ponosno prikazuje inicijale svakog pojedinog pretka, uključujući i Vladimirov vlastiti.

Put do sadašnjeg stanja nije bio nimalo lak, ali ova fotografija služi kao stalni podsjetnik na ljude kojima dugujemo svoju zahvalnost. To je pouka koju prenosim svojoj djeci – da uvijek odaju priznanje onima koji su doprinijeli nastanku naše obiteljske vinarije i potiču njihovo sudjelovanje u njenom budućem razvoju, milošću Božjom. Put od uzgoja bilja do proizvodnje vina je za našu obitelj dug 14 godina. Nikada nismo žurili, uvijek dajući prednost kvaliteti nad kvantitetom. Ovaj način razmišljanja i danas je aktualan. Lokalno tržište, posebno u Aleksandrovcu, vrlo je konkurentno, gotovo svako domaćinstvo bavi se proizvodnjom vina, pogotovo sada kada je država povećala subvencije i uvela razne programe poticaja za vinogradarstvo i vinarstvo. Naša proizvodnja je koncentrirana oko naše obiteljske vinarije, što znači da približno 80 posto naše proizvodnje dolazi iz vlastitih vinograda.

Potpora i financiranje Ministarstva odigrali su ključnu ulogu u poboljšanju i proširenju našeg rada. Jednu takvu priliku iskoristili smo prije tri godine kroz program namijenjen manjim vinarijama do 20.000 litara. Pri kraju je izgradnja apartmana koji bi ove godine trebali primiti prve goste. Vinski turizam u našoj regiji posljednjih godina bilježi stalni rast. Smještena na slikovitom mjestu, naša vinarija nudi ne samo izuzetna vina već i priliku gostima da nahrane svoju dušu posjetom obližnjem manastiru Drenča, udaljenom samo 700 metara. Vinarija obitelji Smiljković specijalizirana je za proizvodnju dvije sorte bijelog vina i dvije sorte crnog vina.

Naš izbor vina uključuje bijele sorte poput Tamjanike i Grašca, kao i crne sorte poput Prokupca i Cabernet Merlota. Trenutačno smo prvenstveno fokusirani na lokalnu prodaju, no od nastupa na beogradskom sajmu dobivamo upite kupaca iz cijele zemlje.

Preporučujemo